Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Referendum za EU provest će se nakon pristupnog ugovora

None Foto: 24sata

Vlada je predložila Saboru da Deklaraciju izmijene tako da se referendum, na kojem će građani odlučivati o ulasku u EU, održi u roku od 30 dana od pristupnog ugovora

Odbor za zakonodavstvo je jednoglasno podržao prijedlog izmjene Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU. Po prijedlogu bi referendum za ulazak u EU proveli nakon potpisivanja Pristupnog ugovora, a ne prije. Sabor je Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU donio 19. siječnja 2005. godine te su njome iskazali suglasje svih parlamentarnih stranaka za pristupanje Europskoj Uniji kao strateškog cilja. Vlada je predložila Saboru da Deklaraciju izmijene tako da se referendum, na kojem će građani odlučivati o ulasku u EU, održi u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora o pristupanja Uniji. Vlada smatra kako će građani biti više informirani o svemu nakon potpisivanja pristupnog ugovora. Sabor bi nakon referenduma pristupio ratifikaciji ugovora o pristupanju Hrvatske EU ovisno o rezultatima referenduma, piše Večernji list.

Komentari (8)
  • hvala Bogu, nadam se da ce se Hrvati ujediniti i NE potpisati referendum!

    9. 11. 2010,   14:52
  • NE eu

    9. 11. 2010,   20:35
  • dakle ipak ispada da referendum može biti i PRIJE nego što pitanje postane aktualno. ovo naglašavam u vezi s nedavnim stavom ustavnog suda kako je zakon o radu povučen pa nema smisla referendum. možemo se, dakle, i sada izjasniti želimo li u uniju, bez obzira što još nije posao gotov, a možda i nikad ne bude gotov. kosorica ga sad prebacuje iza pristupnog ugovora upravo zato da ju ne bi tko zaskočio sa usporedbom s onim sindikalnim koji su proglasili nepotrebnim. to ju je šeks poučil.

    9. 11. 2010,   17:27