Obavijesti

News

Komentari 826

Objavljen Registar branitelja! Matić: Iznimno sam ponosan!

Objavljen Registar branitelja! Matić: Iznimno sam ponosan!
13

U zagrebačkom MSU-u Ministarstvo branitelja predstavilo je Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Na svečanosti su bili Josipović, Leko, Pusić i drugi

VIDEO

Ministarstvo branitelja je u srijedu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u 12.30 sati svečano objavilo Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Nakon himne su minutom šutnje svi prisutni odali počast poginulima te braniteljima Domovinskog rata

Registar branitelja može se pronaći na adresi https://registar.branitelji.hr/

- Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je najčasniji popis u povijesti Republike Hrvatske. Zapravo, imena koja čine Registar jesu sama povijest, sam temelj moderne Republike Hrvatske. U tom je pogledu Registar hrvatskih branitelja zahvala Republike Hrvatske ljudima  koji su je stvarali, a to su hrvatski branitelji. Moj ratni put je upravo objavljen. Iznimno sam na njega ponosan, a nikada nije ni bio tajna - rekao je ministar Matić.

Ministar branitelja Predrag Matić se zahvalio svim svojim zapovjednicima, među kojima je osim Mile Dedakovića Jastreba i Branka Borkovića Mladog Jastreba spomenuo i Tomislava Merčepa, optuženog za ratni zločin. Na pitanje je li to promjereno rekao je da je Merčep određeno vrijeme njemu bio zapovjednik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Koliko ja znam, njega se ne tereti ni za jedno djelo iz tog razdoblja - rekao je Matić. Dodao je da ne želi komentirati postupak na sudu koji je u tijeku. Okupljenima su se obratili i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Ostojić je istaknuo kako je jedan dan na frontu bio dovoljan da se vidi kako je izgledao rat.

Ministar obrane Ante Kotromanović nije održao govor prije objave Registra već je istaknuo: "Ajmo više to učiniti napokon!". Mladi Jastreb Branko Borković kritizirao je objavu Registra branitelja te je istaknuo da su Registar radili još 90-ih godina, ali sa svrhom da bude pomoć braniteljima.

- Ovu objavu pozdravljam, ali to nije rješenje u smislu u kojem smo mi htjeli da bude. Ovo je samo javni dokument i dio strančarenja te odvlačenja pažnje sa teške gospodarske situacije - istaknuo je Borković. Na svečanosti su bili predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

U Registru je objavljeno i ime generala Ante Gotovine, a navodi se kako je general u borbenom sektoru bio 1740 dana, a 117 dana je bio u neborbenom sektoru. U ratu je bio ukupno 1857 dana. General Mladen Markač je u borbenom sektoru bio čak 2157 dana, stoji u Registru branitelja. Vladimir Šeks je u borbenom sektoru bio 351 dan. Ministar obrane Ante Kotromanović ukupno je 1986 dana bio u ratu, stoji u Registru. Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko je u borbenom sektoru bio 1131 dan. Podataka o Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Hrvatske, nema u Registru branitelja. 

Registar branitelja može se pronaći na adresi https://registar.branitelji.hr/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 826
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1