Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rekao da je 'Medački džep' bila štetna akcija: Stavili ga na led

None Foto: Masters athletics

U Ministarstvu obrane tvrde kako pukovnik Mustapić nije suspendiran, nego “trenutačno nije uključen u nastavni proces jer je u tijeku redovni postupak koji se provodi po podnošenju pritužbi

Pukovnik Dragan Mustapić do daljnjeg ne predaje na katedri Operativno umijeće Hrvatskog vojnog učilišta nakon što su se polaznici prije dva tjedna pismenim putem požalili Dekanatu da im je rekao da je vojna operacija Hrvatske vojske “Medački džep” bila štetna i nepotrebna, doznaje Jutarnji list.

Pukovnik Mustapić, nekadašnji bacač diska i bivši hrvatski olimpijac, prema dostupnim informacijama tijekom predavanja o toj operaciji podržao je kolegu koji je polaznicima iznio mišljenje kako je ta operacija nanijela djelomičnu štetu Hrvatskoj.

Pukovnik Mustapić je zaradio prijavu, a navodno ga se optužuje da je rušio dignitet Domovinskog rata i naštetio interesima RH te je navodno suspendiran s nastave.

No, u Ministarstvu obrane tvrde kako pukovnik Mustapić nije suspendiran, nego “trenutačno nije uključen u nastavni proces jer je u tijeku redovni postupak koji se provodi po podnošenju pritužbi, odnosno zbog provjera istinitosti navoda u istima”. U MORH-u odbijaju odgovoriti što se Mustapiću stavlja na teret te koje tijelo provodi provjeru i koliko će ona trajati. 

Sam Mustapić u srijedu je rekao da ne može ništa komentirati jer je on djelatna vojna osoba i nema dopuštenje za javne istupe.

Komentari (116)
  • Čim pisneš nešto izvan važeće "istine" i ideologije odmah si obilježen, gubiš čast, radno mjesto..... Da postoji Goli Otok sad bi Mustapić završio tamo. Znači nije jedini koji tako misli i htio je predavati kako spada. Zanimljivo kako se recimo šuti o akciji 04.03.1992. kad su dvije brigade krenule u proboj u Baranju, a s osječke strane stali....... Iako je procjena bila da nismo to u stanju, lokalni šerifi (veći "domoljubi" i od Franje Tuđmana) su otjerali 18 vojnika u smrt. Ostali su se jedva vratili na našu stranu Drave. Svatko tko bi tako predavao o tome doživio bi isto kao Mustapić.

    7. 3. 2019,   01:49
  • 1. dio ---- Glavni cilj operacije Medacki dzep je bilo ciscenje podrucja Divosela (udaljenog oko 7 km od Gospica) i Citluka (10 km od Gospica).. Sa jednog i drugog terena se Gospic mogao bez problema granatirati i haubicama m56, sto je vojska eks RSK i svako malo cinila, kao sto je gratirala i cestu Gospic-Karlobag (u to doba jako vaznu prometnicu - jer je ponton na Maslenici bio dosta nesiguran zbog prevelike blizinine srpske artiljerije). Recena cesta uz maslenicki ponton su bile najkrace veze sa ostatkom RH. Haubice m56 su tezine oko 2, 5 t sto znaci da su ih bez problema mogli premjestati i manji kamioni, i dometa su skoro 14 km. Vojska eks RSK na tom terenu imala oko 20tak (uz još 40tak drugih i oko 20 tenkova). Akcija Medacki Dzep je zato bila u potpunosti opravdana. Opravdano je bilo i rusenje objekata na od HV-a zauzetom podrucju, jer naravno da se nije znalo kako ce se akcija zavrsiti, pa u slucaju neuspjeha, vojska eks RSK barem nije imala objekte za smjestaj.. Ali nesto JE ipak bilo NEOPRAVDANO. Neopravdana su bila izivljavanja i ubiljanja nad ratnim zarobljenicima, bilo vojnicima, a pogotovo civilima (kao uostalom svugdje gdje su se dogadjala). Ako nekima moralni i humani razlozi ne predstavljaju nista (valjda osvete radi) onda svakako zato sto su se ti vojnici i civili mogli RAZMJENITI za Hrvate u srpskim zatvorima i logorima. A bilo ih je. Uz rat u RH i rat u BiH je bio u punom tijeku...........kraj u nastavku........

    7. 3. 2019,   07:01
  • Vojna operacija protiv agresora u Medačkom džepu je bila opravdana. No, desio se i strašan zločin. Oni koji su počinili zločin ujedno su i procesuirani. Treba govoriti istinu, jer povijest je valjana onoliko koliko je istinita.

    7. 3. 2019,   02:14