Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Rekao sam bok-bok': Trump naglo prekinuo sastanak o zidu

None Foto: JONATHAN ERNST

Dan nakon govora u Ovalnom uredu u kojemu je dramatičnim tonom pokušao pridobiti Amerikance za svoj veliki sigurnosni projekt, pregovori su i dalje u slijepoj ulici

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je naglo prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u Bijeloj kući u vezi s financiranjem zida na meksičkoj granici i rekao na Twitter da je sastanak organiziran kako bi se prekinula blokada vlade bio "potpuni gubitak vremena".

Devetnaestog dana djelomične blokade savezne vlade uzrokovane nesuglasjem oko zida kratki sastanak između Trumpa, čelnika demokrata u Senatu Chucka Schumera i predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i drugih čelnika završen je bez znakova rješenja.

"Upravo sam otišao sa sastanka s Chuckom i s Nancy, potpuni gubitak vremena", objavio je američki predsjednik na Twitteru.

"Upitao sam što će se dogoditi za 30 dana ako brzo pokrenem stvari, hoćete li odobriti sigurnost granice koja uključuje zid ili čeličnu prepreku?", napisao je Trump. "Nancy je rekla, NE. Ja sam rekao bok-bok, ništa drugo ne funkcionira!".

"Predsjednik se digao i otišao", rekao je novinarima Schumer, čelnik demokrata u Senatu, netom nakon susreta. "Još jednom smo bili svjedoci hira jer nije mogao dobiti što je htio", ustvrdio je.

Nedugo nakon ovog u najmanju ruku neuobičajenog sukoba u krugu Bijele kuće, i potpredsjednik Mike Pence koji je bio na tom sastanku, došao je pred novinare i rekao da se nada da će se "demokrati vratiti za pregovarački stol".

Dan nakon govora u Ovalnom uredu u kojemu je dramatičnim tonom pokušao pridobiti Amerikance za svoj veliki sigurnosni projekt, pregovori su i dalje u slijepoj ulici.

Već više od dva tjedna oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima plaću. Tako bi uskoro mogao pasti rekord u najduljem prekidu rada savezne vlade u povijesti koji je iznosio 21 dan, između kraja 1995. i početka 1996., u vrijeme predsjednika Billa Clintona.

Komentari (10)
  • Bravo za predsjednika Trumpa. On je jedan od rijetkih (uz Orbana) koji je shvatio koja opasnost prijeti od migranata i kako će ju najlakše riješiti. Mene ne brinu toliko "njegovi" demokrati koliko naše feministice (Crvena Borička, Sarnavka, Urša, Matula) koje su odmah nakon njegove pobjede nad Clintonicom, u Zagrebu organizirale prosvjed za njegovo rušenje. Na prosvjedu su imale 6 prosvjednica i 30 plakata protiv Trumpa. Tom prilikom nisu ga uspjele skinuti ali imam pouzdane informacije da se Trump jako zabrinuo nakon što je obaviješten da su Borička i Sarnavka organizirale takav uspješni prosvjed. I to u Zagrebu.

    9. 1. 2019,   23:44
  • Nije ŽZ, … nije!;))

    10. 1. 2019,   09:16
  • Dobro je i napravio! Oni se postavili kao da su u istom rangu sa Predsjednikom i glume nesto sada, a prije par godina si skupa sa Obamom i Hillary pricali da je taj isti zid neophodan.

    10. 1. 2019,   18:15