Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Rekla sam mu - sine, ne idi u Ameriku, ali nije me poslušao'

None Foto: Reuters/PIXSELL 6

Ramirez, njegova supruga Vanessa Avalos, kći Valerija i majka Rosa živjeli su u predgrađu San Salvadora. On je radio u pizzeriji, a supruga kao blagajnica u fast food restoranu

Još jedna fotografija ljudske nesreće jučer je obišla i šokirala svijet. Oca i njegovu kćer, koja još nije napunila ni dvije godine, pronašli su mrtve na meksičkoj obali rijeke Rio Grande. Želeći se dokopati američkog kopna, otac je kćer ugurao ispod svoje majice, a djevojčica je njega zagrlila oko vrata. 

Na svoj cilj, nažalost, nisu stigli. Najnovija potresna fotografija mnoge je podsjetila na onu iz 2015. godine kada su na plaži u Turskoj pronašli tijelo dječaka iz Sirije. 

Kako piše CBSÓscar Alberto Martínez Ramírez (26) i njegova kći Valeria krenuli su prema Teksasu. 

- Vidite kako ju je zaštitio, umrli su jedno drugom u rukama. Fotografije je šokantna, a u isto vrijeme, ispunjava me nježnošću jer znam da je na našu Valeriju pazio do posljednjeg trenutka, rekla je Oscarova majka i Valerijina baka Rosa Ramirez

Foto: Privatni album

Nisu htjeli čekati rješenje za azil

Oscar je sa suprugom Vanessom Avalos i malom Valerijom krenuo na dug put iz El Salvadora u Sjedinjene Države. U nedjelju su stigli u meksički grad Matamoros gdje su željeli predati zahtjev za azil. No, shvatili su da ta procedura traje tjednima pa su odlučili preplivati Rio Grande i predati se Amerikancima u Teksasu. 

Otac je želio prvo s Valerijom preplivati na drugu stranu, a onda se vratiti po suprugu. To mu je i uspjelo, djevojčicu je ostavio na američkoj obali, a kad se preko vrlo opasne rijeke uputio natrag prema Meksiku, po svoju suprugu, djevojčica je nenadano krenula u vodu za njim.

A Picture and its Story: 'I told him not to' go, mother of drowned migrant laments | Autor: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Oscar ju je krenuo spasiti no tada ih je oboje uhvatila snažna struja s kojom se nisu uspjeli izboriti. Njihova tijela rijeka je izbacila na meksičkoj strani.

Ramirez, njegova supruga Vanessa Avalos, kći Valerija i majka Rosa živjeli su u predgrađu San Salvadora. On je radio u pizzeriji, a supruga kao blagajnica u fast food restoranu. Iako cijela četvrt ima problem s visokom stopom kriminala, obitelj se za odlazak u SAD, kako navodi Oscarova majka, odlučila isključivo iz ekonomskih razloga. 

Rosa Ramirez, mother of a migrant who drowned in the Rio Grande River with his daughter during their journey to the U.S., is pictured at her house in the Altavista neighbourhood in San Martin | Autor: Jose CABEZAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Jose CABEZAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

'Zvao ju je mala kovrčava'

- Nudila sam im veliku sobu u svojoj kući, ali onu su štedjeli novac za vlastiti stan i život u SAD-u. Rekla sam Oscaru: Sine, ne idi, ako i odeš, ostavi kćer meni. Nije me htio poslušati, a još je manje želio ostaviti dijete u San Salvadoru, kaže Oscarova majka i dodaje kako joj sada samo Bog daje snagu. 

Susjeda Marta Argueta de Andrade (50) obitelj poznaje već pet godina i kaže da su dobri ljudi:

- Svaki dan sam viđala Oscara i njegovu kćerkicu. Zvao ju je mala kovrčava. Bilo je to baš slatko, kaže susjeda. 

Meksički dužnosnici objavili su da će tijela u četvrtak biti vraćena u El Salvador.

Komentari (139)
  • Trump je ogradio zemlju zidom, žicom , vojskom i policijom i rekao jasno da ulaza u USA ilegalcima NEMA ! Što tu kome nije jasno ? Ovo što se zbiva na Hrvatskim granicama da nam emigranti prelaze granice bez ijednog dokumenta , već šeću po gradovima kao da su tu rodjeni nije samo pitanje sigurnosti zemlje u turističkoj sezoni već ugrožavanje života svakog pojedinca ! Zašto plaćamo vojsku i policiju ??

    27. 6. 2019,   09:55
  • neodgovoran otac koji je uništio život vlastitom djetetu...

    27. 6. 2019,   09:49
  • Opet senzibiliziranje javnosti prema ilegalcima? Nije htio čekati dozvolu, nego je odlučio preplivati? Što reći....

    27. 6. 2019,   09:51