Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Rekonstrukcija vile u Visokoj može potrajati više od godine'

None Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Prema našim saznanjima vila u Visokoj doista traži pažljivu rekonstrukciju, naročito zbog funkcije koju treba preuzeti, rekla je ministrica kulture Zlatar Violić

Prema našim saznanjima vila u Visokoj doista traži pažljivu rekonstrukciju, naročito zbog funkcije koju treba preuzeti, međutim u nadležnosti je prije svega Gradski zavod za spomeničku baštinu, a Ministarstvo tek na drugostupanjskoj razini, ako na prvoj razini dođe do nekih dvoumljenja oko razine restauracije, kazala je prije sjednice Vlade ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Ministrica kulture kaže da je to posao koji može potrajati i više od godinu dana.

- Prvo se mora napraviti konzervatorska studija… Znamo da uredski prostori i suvremena tehnologija, grijanje i hlađenje u čistoj kontradikciji sa spomeničkom baštinom. Projekti energetske učinkovitosti i kulturna baština ne idu zajedno jer previše morate destruirati prostor.  Po našim saznanjima potrebno je minimalno osam mjeseci, dva za izradu studije, a ostalo za radove -  objasnila je ministrica. 


Ostojić: Nema prepreka za preseljenje

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prije sjednice Vlade, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je kako je rezidencija u Visokoj štićeni objekt te da stoga novoizabrana predsjednica najnormalnije može stolovati na toj adresi.

- Sigurnosne procjene radi Sigurnosno obavještajna agencija i budite sigurni da će taj posao obaviti kvalitetno, kazao je ministar. Na pitanje vidi li prepreke za preseljenje u Visoku, kaže - naravno da ne.

Komentari (105)
  • U Kolindinu timu poručuju da ona ne odustaje od obećanja o manjem i jeftinijem Uredu predsjednika. Ako to nije Visoka, bit će neka druga lokacija, a ovi SDP-ovci i HNS-ovci podlo podmeću i spinaju.

    29. 1. 2015,   13:36
  • kolko čitam u visokoj se redovito održavaju kojekakvi "poslovni sastanci" i događanja, vrdoljak tamo pregovara o ini, dakle to je već očito opremljena "poslovna i uredska" zgrada i kakav je sad odjednom konzervatorski problem da to budu uredi predsjednika ...

    29. 1. 2015,   11:55
  • ... naravno da ova vesela dama podmeće sa projekcijom radova i troškova u ovoj rezidenciji ... Predsjednica nije tražila izričito ovu ili bilo koju već jeftiniju lokaciju ... i to će biti tako ... strava ...

    29. 1. 2015,   11:54