Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rekord u posljednjih 9 godina: Rast BDP-a porastao 3,4 posto

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 3,4 posto na godišnjoj razini, što je najbrži rast u gotovo devet godina i brži od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

To je nešto više od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 3,3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,7 do 3,8 posto.

To je već deveto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,9 posto.

Rast od 3,4 posto je najbrži još od prvog kvartala predrecesijske 2008. godine, kada je BDP porastao također 3,4 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u četvrtom lanjskom tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. skočio 3,5 posto.

U cijeloj 2016. godini gospodarstvo je poraslo 2,9 posto, što je njegov najveći skok od 2007. godine kada je BDP porastao 5,2 posto.

Komentari (229)
  • Budimo realni.....rastu BDP-a najviše su pridonijeli mali poduzetnici koji su se puno brže snašli i prilagodili ovoj višegodišnjoj krizi koja traje......zato običan čovjek taj porast niti ne osjeća. A vlada još uvijek ne koristi dovoljno medije, da bi bolje informirala ljude o brojnim sredstvima iz EU koja se nude po županijama i općinama, za malo i veliko ... poticanje poduzetništva. Ali, takva su vremena....treba se sam borit za sebe....informiraj se, traži, pa ćeš nać.... :)

    28. 2. 2017,   12:10
  • Vidim ja zanjeli se malo ljudi pa slave na racun hdz-a... onaj tko se razumije u ove stvari zna da se prate rezultati u zadnjih par godina. Dakle to zvuci nekako ovako... sdp punio kasu,rezao na sve strane, uvedena pokoja dobra mjera, mjere stednje osjetila samo ledja i usta gradjana. Dolazi hdz sa timom na celu... reforme 0, rezultati vlade 0, vlada pala u roku pola godine... opet hdz s plenkijem na celu... reforme nista, projekti u gospodarstvu 0 tj nema ih, mjere stednje jos na snazi i povecavaju se cijene struje, plina, i mozemo ocekivati jos porasta cijena... znaci ucinkovitost hdz-a se ne vidi i nisu zasluzni za rast bdp-a. Poruka: kitimo se tudjim perjem... budimo realni slavimo nesto a pola komentatora nema pojma o cemu se radi. I da opet se sve nekako svelo na srbe, hrvate, lijeve i desne, komuniste prave i one lazne... kakav narod takva i drzava, mazimo si i dalje oci... samo dajte igara jer kruha ovdje nema!

    28. 2. 2017,   12:31
  • Odlaskom Milanovića i najnesposobnije ekipe ministara u povijesti, stvari polako kreću na bolje, da bi moglo i brže, bi!

    28. 2. 2017,   11:24