Obavijesti

News

Komentari 19

Rekordi: Gdje je najhladnije, a gdje kiša nije padala 14 godina

Rekordi: Gdje je najhladnije, a gdje kiša nije padala 14 godina
7

Ako se na hladnije vrijeme još niste naviknuli, možda pomogne popis mjesta u svijetu koja su puno, puno hladnija od naših krajeva. Donosimo vremenske rekorde

VIDEO

Studeni nas je ove godine zaista počastio s prekrasnim vremenom, no došlo je vrijeme kada su se mnogi iskreno obradovali temperaturama 'normalnijim' za kraj studenog. 

Ako se na hladnije vrijeme još niste naviknuli, možda pomogne popis mjesta u svijetu koja su puno, puno hladnija od naših krajeva. Počet ćemo s najgorima. 

Dome Fuji

Iako nije naseljeno mjesto, rekord drži planina Dome Fuji na Antarktici. Tamo je zabilježena temperatura od nevjerojatnih minus 91 stupanj Celzija. Na toj temperaturi u sekundi se zamrznu ljudske oči, nos i pluća jer je za 13 stupnjeva niža od točke na kojoj se CO2 pretvara iz plina u suhi led. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživači američkog nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu ove su podatke uspjeli izmjeriti pomoću satelita i druge tehnike. Znanstvenici vjeruju da postoje mjesta gdje je još hladnije jer sateliti mjere prosječnu temperaturu po kvadratnom kilometru. 

Oymyakon 

Najhladnije trajno naseljeno mjesto na svijetu je Oymyakon, mjesto u istoimenoj dolini na sjeveroistoku Rusije. Prosječna temperatura tijekom siječnja tamo je minus 50 stupnjeva Celzija. Sam naziv sela u prijevodu znači 'voda koja ne smrzava' jer se u blizini nalaze termalni izvori.

Wikipedia

Mještani se, njih oko 500, bore s problemima koji su nama u toplijim krajevima nezamislivi. Smrzava im se tinta u penkalama, naočale se lijepe za lice, a mobiteli na tim temperaturama ne rade. Problem su i sprovodi jer je zemlja zamrznuta pa se nekoliko dana ranije na zemlji pali vatra, a u rupe koje nastaju gura se užareni ugljen kako bi se mogao iskopati grob. Automobile ne gase iz straha da ih ujutro neće moći upaliti. Uglavnom se griju na drva i ugljen. Škole se zatvaraju samo ako temperatura padne ispod minus 52 stupnja Celzija

Ulan Bator

Ulan Bator u Mongoliji smatra se najhladnijim glavnim gradom na svijetu. Nalazi se u mongolskim stepama na oko 1300 metara nadmorske visine. U siječnju temperatura ne raste iznad minus 16 stupnjeva. 

Screenshot

Verhojansk

Grad Verhojansk u Rusiji, 1500 km od Sjevernog pola i 404 kilometra od Jakutska, dom je za oko 1500 stanovnika. Prosječna temperatura u siječnju je minus 10 stupnjeva Celzija, što i nije toliko strašno. No dojam će pokvariti podatak da prosječne temperature od listopada do travnja ne prelaze ništicu. 

Screenshot

Ima i kod nas rekordera: Gračac najhladniji ikada

Najniža temperatura ikada izmjerena u Hrvatskoj, od kada postoje mjerenja, zabilježena je u Gračacu 13. siječnja 2003. godine. Toga dana izmjereno je minus 34,6 stupnjeva Celzija

Željko Mršić/PIXSELL

Istog hladnog ponedjeljka 2003. najniže temperature izmjerene su u Lovincu (-32,5 stupnjeva Celzija) i u Otočcu (-30,1 stupanj Celzija). 

Gospić se 17. veljače 1956. smrzavao na čak minus 33,5 stupnjeva Celzijusa, podaci su DHMZ-a.

Ima još zanimljivih vremenskih rekorda

Da ne bude sve tako hladno, reći ćemo i da je najviša temperatura ikada zabilježena u 'Dolini smrti' u Kaliforniji kada je u ljeto 1913. izmjereno nevjerojatnih 56,7 stupnjeva Celzija. 

Najviše oborina ikada zabilježenih u povijesti palo je u američkoj državi Maryland u mjestu Unionville. Tamo je 4. srpnja 1956. u minuti palo čak 31,3 mm kiše po četvornom metru.  

Područje na kojemu čak 14 dugih godina tlo nije vidjelo kiše je mjesto Arika u Čileu. Tamo kiša nije padala od listopada 1903. do siječnja 1918. godine. 

Najjača tuča padala je u Bangladešu, u gradu Gopalgandžu, 14. travnja 1986. Poginulo je čak 92 ljudi, a pojedini komadi leda koji su padali težili su i do kilogram. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor