Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Restaurirat će 'Golu Maju' koju su lopovi izrezali u 13 dijelova

None Foto: Željko Rukavina 7

Brončanu skulpturu Antuna Augustinčića koja je krasila park Daruvarskih toplica restaurirat će stručnjaci iz ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti

Da se skulptura restaurira bit će potrebno najmanje 30 radnih dana, kazali su Željko Mačešić i Nikola Cerjanec iz Ljevaonice zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti koji su u četvrtak došli u Daruvar kako bi utvrdili u kakvom je stanju poznato djelo kipara Antuna Augustinčića 'Gola Maja'. Kip su našli razrezanog u 13 dijelova. 

Srećom, lopovi nisu Augustinčićevo remek djelo nastalo 1927. godine, oštetili u toj mjeri da se ne može restaurirati. Naime, glava, ruke i lijeva strana poprsja u rezanju nisu oštećeni, a to je najvažnije pri rekonstrukciji kipa koji od 1958. godine krasi Julijev park u Daruvarskim toplicama. 

Pomoćnik ravnatelja Daruvarskih toplica, Bruno Marić, kazao je kako veliku ulogu u otkrivanju počinitelja kulturocida imaju i mediji. Kako policijska istraga još uvijek traje nisu poznate sve okolnosti krađe kupačice koja je kako se pretpostavlja odmah po skidanju s postolja razrezana na daruvarskom području i odvezena u Zagreb. 

Prvu informaciju o krađi uprava Daruvarskih toplica dobila je iz Zagreba. Navodno je u krađi sudjelovalo četvero ljudi, a među njima je i jedan s daruvarskog područja. Restauratori su predložili da se ona prilikom vraćanja osigura klinovima za kameno postolje. 

Daruvarčani su s veseljem primili vijest da će ponovo njihov Julijev park krasiti 'Gola Maja', koja je došla u Daruvar jer se upravo u tamošnjim toplicama, termalnim vodama liječila ženska neplodnost. 

Prema grubim procjenama lopovi su za broncu mogli dobiti 26 kuna po kilogramu ili mizernih 5200 kuna za skulpturu koja je zaštićeni spomenik kulture i neprocjenjive je vrijednosti. 

Komentari (4)
  • Za nekoga je 5200kn pravo bogatstvo

    22. 3. 2012,   18:27
  • tu cetvoricu umjetnika treba tako isprebijati da im budu meksa ledja od trbuha.pas mater lopovsku

    22. 3. 2012,   19:09
  • daruvaru samo batman može pomoći

    22. 3. 2012,   23:06