Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Restrukturiranje Uljanika: 'Bez otpremnine nitko neće otići'

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Po tom planu "na sadašnjoj lokaciji pulskog škvera nema gradnje skupih apartmana, hotela niti stanova, a oko 600 radnika bi trebalo dobiti otkaz uz prosječnu otpremninu po radniku od 115.500 kuna"

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1940 ljudi. Ovo su njihove priče...

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko potvrdio je u srijedu popodne novinarima kako je prije desetak dana dobio skraćenu verziju plana restrukturiranja Uljanika koji je danas objavio "Glas Istre", no da "još nitko javno nije iznio pojedinosti o tome što se zapravo sprema", a kako je istaknuo, nitko od 600 radnika koji bi prema planu trebali dobiti otkaz  neće otići bez otpremnine.  

Po tom planu, kako navodi taj istarski dnevni list, "na sadašnjoj lokaciji pulskog škvera nema gradnje skupih apartmana, hotela niti stanova, a oko 600 radnika bi trebalo dobiti otkaz uz prosječnu otpremninu po radniku od 115.500 kuna".

"Bez otpremnine sigurno neće nitko otići, pa se zato novac za to mora naći, a sredstva bi u omjeru 50:50 trebali osigurati država i strateški partner", poručio je Šverko. 

PROBLEMI U BRODOGRADILIŠTU EK još nije završila analizu plana restrukturiranja Uljanika

Kako je objavio "Glas Istre", planom restrukturiranja predviđa se smanjenje radne snage u svim fazama brodograđevnog procesa, od ugovaranja broda do njegove isporuke brodovlasnicima, s time da bi se jedino sektor koji je odgovoran za projektiranje i konstrukciju trebao povećati kako bi se unaprijed osigurala preraspodjela resursa te veća preciznost u izvedbi projekta. I dok se stanovi i apartmani prema planu restrukturiranja neće graditi, na atraktivnom prostoru uz more gradila bi se marina, što potvrđuje podatak da će se na tom području razviti "infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije". 

Marinu bi, kako se navodi u planu, trebao razviti sam Uljanik kroz vlastiti doprinos i investiciju od 225 milijuna kuna na površini od 300.000 metara četvornih koja obuhvaća i kopno i more, a njezina će realizacija ovisiti o odluci Vlade i o tome hoće li država produžiti koncesiju za Arsenal te ju prilagoditi za servisno-uslužne djelatnosti.

A ONI ZARAĐIVALI... Ovo je spirala gubitka Uljanika: Menadžeri kumovali propasti...

 Naime, zasad Uljanik ima koncesiju samo za brodograđevnu djelatnost. Isto tako, ta bi marina mogla iziskivati i promjene u Generalnom urbanističkom planu Grada Pule, a kako stoji u njemu, pripreme za koncesijske i građevinske dozvole počet će u rujnu nakon primjene programa restrukturiranja. Dobivanje koncesije po njihovim prognozama određeno je za travanj 2019. 

Predsjednik štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je također kako mu ne pada na pamet više se kandidirati u Nadzorni odbor tog društva. Naime, uskoro bi trebala biti poznata imena radnika koji će se kandidirati za novi Nadzorni odbor budući da su njegovi sadašnji članovi kao i Uprava dali mandate na raspolaganje.  Neslužbeno se doznaje kako bi u novi Nadzorni odbor mogao ući i netko iz Stožera za obranu Uljanika.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata ocijenio je kako se "svi oni koji su doveli radnike Uljanika u ovakvu situaciju danas skrivaju po svojim kućama". 

GRAD PULA: "Plan predviđa brodogradilišnu luku za područje Uljanika"

 Europska komisija poručila je u srijedu da još nije završila analizu prijedloga restrukturiranja pulskog brodogradilišta Uljanika koji je stigao iz hrvatske Vlade te da ne može prejudicirati ishod te analize ni vrijeme kada će biti gotova. "Naša procjena je u tijeku, ali ne možemo prejudicirati njezin ishod ni vrijeme kada će biti gotova i svjesni smo važnosti toga pitanja. Plan restrukturiranja mora vratiti tvrtku u dugoročnu održivost bez nastavka javne potpore kako bi se sačuvala radna mjesta u Istri na održivim temeljima", odgovoreno je Hini iz Europske komisije na upit u kojoj je fazi procjena prijedloga restrukturiranja koji joj je upućen 1. srpnja i kada se može očekivati njezina odluka.

U Komisiji podsjećaju da su u siječnju ove godine odobrena državna jamstva Uljaniku za zajam u iznosu od 96 milijuna eura, što predstavlja državnu potporu koja je uvjetovana restrukturiranjem tvrtke kako bi joj se osigurala održivost i kako bi se novac poreznih obveznika učinkovito trošio.

Flego i Miletić o opstanku brodogradnje s potpredsjednikom Europskog parlamenta 

O opstanku hrvatske brodogradnje istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić u srijedu su u Bruxelles razgovarali sa čelnim ljudima Europske unije, a tijekom dana održali su nekoliko sastanaka, između ostalih i s potpredsjednikom Europskog parlamenta Pavelom Teličkom te s predsjednikom ALDE grupe (Savez liberala i demokrata za Europu) Guyom Verhofstadtom, priopćeno je u srijedu navečer iz ureda istarskog župana.

NISU GA HTJELI TAMO Pernar došao na prosvjed za 3. maj i Uljanik, radnici ga otjerali

"Isplata plaća je trenutno apsolutni prioritet, ali to ne rješava pitanje budućnosti hrvatskih brodogradilišta. Za dva mjeseca ponovno ćemo imati istu mučnu situaciju ako se cijeli problem ne postavi strateški i ne krene tražiti dugoročno održivo rješenje", rekli su Flego i Miletić, ustvrdivši kako odgovor na to pitanje, osim Vlade Republike Hrvatske, mora dati i Europa.

Kako se navodi u priopćenju iz Ureda istarskog župana, pulski gradonačelnik Miletić izjavio je kako Hrvatska o brodogradnji mora razmišljati kao o strateškoj grani u koju mora uložiti neka sredstva, dodavši da "brodogradnja u Europi ne može opstati bez snažne podrške Europske komisije". 

Istarski župan Valter Flego napomenuo je da su se regionalna i lokalna samouprava u Istarskoj županiji jasno i nedvosmisleno opredijelile za brodogradnju i očuvanje što većeg broja radnih mjesta.

"U ova dva dana s ključnim ljudima razgovarat ćemo o mehanizmima koje druge razvijene europske zemlje koriste kako bi pomagale brodogradnji, a koje Hrvatska ne koristi. Mi te mehanizme moramo konačno početi primjenjivati", rekao je župan Flego, dodavši kako je na Vladi da pronađe rješenje za spas Uljanika i opstanak brodogradnje u Hrvatskoj, u skladu s europskim direktivama.

'DOKLE SI TO STIGLA, HRVATSKO?' Suze radnika Uljanika: Saznao je da ni danas neće dobiti plaću

Tijekom četvrtka župan Flego i gradonačelnik Miletić održat će sastanak s partnerima Europske komisije, odnosno predstavnicima europske krovne Udruge za brodogradnju SEA Europe, čija je glavna misija konkurentna, održiva i strateška europska brodogradnja. 

Europska komisija poručila je ranije danas kako još nije završila analizu prijedloga restrukturiranja pulskog brodogradilišta Uljanik koji je stigao iz hrvatske Vlade, dodajući da ne može prejudicirati ishod te analize ni vrijeme kada će biti gotova.

"Naša procjena je u tijeku, ali ne možemo prejudicirati njezin ishod ni vrijeme kada će biti gotova i svjesni smo važnosti toga pitanja. Plan restrukturiranja mora vratiti tvrtku u dugoročnu održivost bez nastavka javne potpore kako bi se sačuvala radna mjesta u Istri na održivim temeljima", odgovoreno je Hini iz Europske komisije na upit u kojoj se fazi nalazi procjena prijedloga restrukturiranja koji je Komisiji upućen 1. srpnja i kada se može očekivati odluka Komisije.

U Komisiji podsjećaju da su u siječnju ove godine odobrena državna jamstva Uljaniku za zajam u iznosu od 96 milijuna eura, što predstavlja državnu potporu koja je uvjetovana restrukturiranjem tvrtke kako bi joj se osigurala održivost i kako bi se novac poreznih obveznika učinkovito trošio.

 

Komentari (30)
  • Evo da se i ja pridruzim protestu radnika i od srca pozdravim jedan od njihovih transparenata........USKOK u Uljanik!.....Thompson u Arenu!....IDS van!.........ocito su u Istri IDS i Sdp prevrsili svaku mjeru, ........istjerati ce King Konga, bas me veseli. Dobar dan radnici , branite se i borite se za svoje....s r e t n o!

    30. 8. 2018,   07:09
  • Otpremnine da ali ne iz proracuna nego od imovine onih koji su odgovorni za unistenje. Odgovorno i pravedno. Ovako ce se iz proracuna platiti otpremnine, napraviti rekonstruiranje i pojeo vuk magare do reprize. Uzas.

    29. 8. 2018,   21:05
  • Zašto bi država financirala 50% otpremnina? Jel nije već dovoljno novca bačeno u vjetar?

    29. 8. 2018,   20:07