Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Restrukturiranjem koncerna do trajnog rješavanja nelikvidnosti

None Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na upit hoće li banke osigurati drugu tranšu novca,  Dalić je istaknula da je ovom trenutku najvažnije da izvanredni povjerenik osigura sredstva za ovaj tjedan i za normalizaciju plaćanja svih koja su žurni

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak je kazala da izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak provodi posljednje tehničke dogovore kako bi do kraja tjedna banke isplatile 150 milijuna eura te je kazala da će se uspješnim restrukturiranjem tog koncerna trajno razriješiti problem nelikvidnosti u Hrvatskoj.

Po njezinim riječima, izvanredni povjerenik provodi posljednje tehničke dogovore koji su potrebni da bi se obećana sredstva banaka, do 150 milijuna eura, "mogla na vrijeme dati kako bi se do kraja tjedna moglo i efektivno djelovati na smirivanje ove krize likvidnosti, isplate plaća i općenito normalizaciju rokova plaćanja".

"Banke su spremne podržati Agrokor u iznosu do 150 milijuna eura i to već ovaj tjedan, upravo kako bismo osim deblokade računa, osim svih ovih koraka koje izvanredni povjerenik poduzima, postigli ono što je najvažnije - normalizaciju rokova plaćanja, dogovor o isplati dospjelih, a neplaćenih obveza, prvenstveno za male proizvođače, male poduzetnike, poljoprivrednike, naravno dogovor o dinamici i za one veće i time tijekom ovoga tjedna stvorili čvrste temelje za normalizaciju poslovanja u Agrokoru", kazala je Dalić odgovarajući na upit novinara na margini Foruma JumpIT.

Na upit hoće li banke osigurati drugu tranšu novca,  Dalić je istaknula da je ovom trenutku najvažnije da izvanredni povjerenik osigura sredstva za ovaj tjedan i za normalizaciju plaćanja svih koja su žurni - radnici i dobavljači te da se da doprinos normalizaciji poslovanja kompanije.

"Valja imati na umu da su od ponedjeljka deblokirani računi Agrokora, znači da su poslovni prihodi od aktualnog poslovanja također na raspolaganju za financiranje tekućeg poslovanja, tekućih obveza za sve obveze koje stoje neplaćene, a izvanredni povjerenik će u nadolazećem razdoblju ocijeniti situaciju, analizirati je zajedno sa savjetnikom za restrukturiranje i nakon toga će početi i onaj proces restrukturiranja i transformacije", rekla je Dalić.

Odgovarajući na upit hoće li Antonio Alvarez III biti nadležan za restrukturiranje, Dalić je poručila da je prema zakonu o izvanrednoj upravi izbor savjetnika za restrukturiranje posao Ramljaka. "Tvrtka Alvarez&Marshal, koja je trenutno prisutna u javnosti, a vjerujem i u kompaniji, jedna je od najznačajnijih i najuglednijih tvrtki u tom području, ali izbor savjetnika za restrukturiranje posao je gospodina Ramljaka", odgovorila je.

Za detalje o tome tko će biti u Ramljakovu timu Dalić je novinare uputila na samog Ramljaka. "Ono što je bitno, i što je smisao izvanredne uprave je da se u značajnoj mjeri poveća transparentnost poslovanja kompanije, transparentnost komunikacije i u tom smislu očekujem da će djelovati gospodin Ramljak", izjavila je.

Na upit novinara događa li se već rasprodaja kompanija i prebacivanje dionica tvrtki iz sastava Agrokora, Dalić je citirala premijerove riječi, pozvavši da se "smiri lopta" te da se odluke ne donose a komentari daju temeljem glasina.

Ocijenila je pritom da se proteklih tjedana "svašta govorilo", a da su "posebno glasni bili oni koji nisu imali informacije i koji su poluinformacije željeli iskoristiti za promociju svojih partikularnih političkih interesa".

"Ovdje se radi o ozbiljnom poslovnom procesu", kazala je te u tom smislu pozvala oporbu na odgovornost, ocijenivši da je pristup SDP-a ovom problemu pokazao da je ta stranka daleko ispod ugleda stranke koja je dva puta vodila Hrvatsku.

Osvrnuvši se na kritiku da oko izbora Ramljaka "konce vuče Borislav Škegro", kazala je da je njegov izbor temeljen na njegovim profesionalnim kvalitetama i iskustvu, poznavanju hrvatske ekonomije i sudionika, kao i sudionika u međunarodnoj financijskoj zajednici te na njegovom znanju i iskustvu u poslovima koji zahtijevaju koordiniranje velikog broja sudionika u složenim financijskim poslovima. "Vjerujemo da je izbor Ramljaka jedan od bitnih doprinosa učinkovitosti i kvaliteti procesa izvanredne uprave", navela je Dalić.

Na upit razmišlja li Vlada o nekim zakonskim rješenjima vezanim uz redefiniranje rokova plaćanja, kako bi se izbjeglo ponavljanje situacije s Agrokorom, Dalić je izjavila da su rokovi plaćanja uređeni zakonom o financijskom poslovanju.

 "Proces restrukturiranja Agrokora dat će u kratkom roku jedan bitan rezultat, a to će biti normaliziranje rokova plaćanja i usklađivanje rokova plaćanja u cijelom tom sustavu upravo s postojećim zakonskim odredbama", rekla je, dodavši da je kriza u Agrokoru pokazala da je koncern značajni dio svog poslovanja temeljio na "nedopustivo dugačkim rokovima plaćanja, koji su proizveli nedopustivo visoku ovisnost velikog broja i malih i srednjih poduzetnika o Agrokoru".

 "Razrješavanje problema s rokovima plaćanja, trajno razrješavanje problema nelikvidnosti u Hrvatskoj bit će jedan od kratkoročnih velikih rezultata uspješnog restrukturiranja Agrokora i uspješnosti izvanredne uprave. Bit će to prilika za novu stranicu u razvoju hrvatskog gospodarstva, jer će razrješavanje problema nelikvidnosti i nedopustivo dugačkih rokova plaćanja dati velikom broju poslovnih subjekata priliku za razvojni ciklus koji zbog ovoga nisu imali", istaknula je Dalić. 

Nova uprava "Agrokora" otkazala sastanak s predstavnicima vlasti u BiH

Sastanak predstavnika bosanskohercegovačkih tvrtki koje djeluju kao dio koncerna "Agrokor" i predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini, zakazan za utorak, otkazan je po nalogu nove središnje uprave "Agrokora", potvrđeno je u utorak Hini iz ureda predsjednika vlade Federacije BiH koji je bio jedna od organizatora tog sastanka.

"Predstavnici pet tvrtki iz BiH koje djeluju u sastavu 'Agrokora' izvijestili su nas da im je nova uprava poslala uputu po kojoj do daljnjeg trebaju otkazati sve sastanke dok oni ne utvrde kakvo je stanje", kazao je Zoran Blagojević, savjetnik federalnog premijera.

Entitetski premijer Fadil Novalić planirao je s predstavnicima Konzuma BiH te još četiri tvrtke, koje u toj zemlji djeluju kao dio "Agrokorova" koncerna, razgovarati o finanancijskom stanju te dugovima dobavljačima.

U razgovore su trebali biti uključeni i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te državni ministri financija i vanjske trgovine Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Ministar Šarović ranije je iznio podatak kako je procjena da "Agrokorove" tvrtke dobavljačima iz BiH duguju oko 250 milijuna konvertibilnih maraka (127 milijuna eura), no savjetnik federalnog premijera u izjavi za Hinu je istaknuo kako se u javnosti za sada spominju brojke za koje nitko ne zna jesu li i koliko točne.

"Razlog zbog kojega smo željeli taj sastanak je utvrditi točan iznos dugovanja, a ne da se u javnosti nabacuje brojkama", kazao je Blagojević dodajući kako je vlastima u BiH iznimno važno zaštiti proizvođače i radna mjesta jer ne žele da se kriza "Agrokora" u Hrvatskoj prelije i na BiH.

 

 

Komentari (25)
  • Mislim da ova gdja Dalić kao i Marić Zdravko, nikad nisu smjeli biti ni blizu vlade, a kamoli ministri. Vidjet će te.

    11. 4. 2017,   13:51
  • Što ti radiš tu di jesi osim što puno govoriš , a ništa nisi rekla ? O djelima nećemo ni pričati naravno jer ih ni nemaš.

    11. 4. 2017,   13:42
  • Sto ova pije?

    11. 4. 2017,   14:43