Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Reumatske bolesti: Učinkoviti lijekovi većini ljudi nedostupni

None Foto: 24sata.hr

Samo 2000 pacijenata oboljelih od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj prima terapiju biološkim lijekovima koji su dokazano učinkoviti. To znači da je terapija dostupna za tek 36 posto oboljelih...

Samo 2000 pacijenata oboljelih od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj prima terapiju biološkim lijekovima koji su dokazano učinkoviti. To znači da je moderna terapija dostupna za tek 36 posto oboljelih što je ispod prosjeka većine europskih zemalja. 

Podaci su to predstavljeni na Šestom regionalnom susretu udruga bolesnika od reumatskih i kronično mišićnih oboljenja održanom danas u zagrebačkom Muzeju Mimara. Susret je okupio liječnike i pacijente, kako iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije te potpredsjednika krovne organizacije nacionalnih udruženja EULAR PARE, g. Mariosa Koulomasa koji je pozvao na jačanje međunarodne suradnje udruga i rad na daljnjem razvoju svijesti o upalnim reumatskim bolestima.

Uspješnost biološke terapije na temelju konkretnih podataka liječenja pacijenata u Institutu za reumatologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu predstavio je doc.dr. Goran Radunović rekavši kako je terapija samo tijekom prošle godine bila uspješna u 64 posto pacijenata.

Prof.dr. Matija Tomšič iz Sveučilišnog medicinskog centra u Ljubljani upozorio je na manjak liječnika reumatologa u Sloveniji i na važnost nacionalnog registra pacijenata na biološkoj terapiji. 

Navedeni problem evidentan je i u Hrvatskoj gdje je tek 30 reumatologa, trećina od stvarnih potreba.

Riječi ovih liječnika potvrdila je gđa Jasna Raškaj koja je okupljenima u Mimari iznijela osobno iskustvo i život sa reumatskim artritisom. Ova primalja u jednom zagrebačkom rodilištu upravo je zahvaljujući ranoj dijagnostici i liječenju danas radno aktivna.

Komentiraj, znaš da želiš!