Obavijesti

News

Komentari 112

Revolucionarni zahvat: Izvadili su joj jetru, operirali pa vratili

Revolucionarni zahvat: Izvadili su joj jetru, operirali pa vratili
3

Osječanka T. Ć. (38) već stoji na nogama, a prije devet dana prognozirali su da će živjeti možda mjesec dana ako ne učine dramatičan zahvat. Za koji dan će ići kući

VIDEO

U trudnoći su mi rekli da imam nešto na jetri. Pustili su sve dok ne rodim. Nakon carskog reza obavili su pretrage. Imala sam samo još mjesec dana života, dramatično priča Osječanka (38).

Rodila je krajem svibnja, a nalazi jetre bili su poražavajući. Imala je galopirajući tumor žučnih vodova koji se smjestio u jetri. Zahvatio je tri glavne vene u organu i nije se mogao operirati na klasičan način. 

Da smo je operirali na klasičan način, postojala je velika vjerojatnost da iskrvari na stolu, kaže dr. Jadrijević

Mr. sc. Stipislav Jadrijević iz KB-a Merkur odlučio se na dramatičan potez koji još nitko u Hrvatskoj nije izveo.

- Bilo je sve ili ništa. Shvatio sam da joj možemo spasiti život samo ako joj potpuno izvadimo jetru, na operacijskom stolu otklonimo tumor i onda ponovno vratimo jetru u pacijenticu. Da smo je operirali na klasičan način, postojala je velika vjerojatnost da iskrvari na stolu - rekao je dr. Jadrijević, stručnjak za presađivanje jetre koji iza sebe ima oko 400 zahvata.

U svijetu su tako operirali tek desetak puta 

U svijetu su takvu operaciju izveli samo desetak puta i, opet, radi drugih bolesti jetre. Ovdje je tumor zahvatio glavne tokove krvožilnog sustava što je dodatno kompliciralo stvar.

- Treme nije bilo jer je to bila jedina šansa za pacijenticu. Prvo smo napravili privremeni portokavalni šant. To je zahvat kojim smo glavnu venu iz crijeva spojili na donju šuplju venu kako ne bi došlo do zastoja cirkulacije i venske gangrene u tankome crijevu. Time smo spriječili krvarenje i potom smo odvojili jetru od jetrene arterije i od tri vene - pojašnjava dr. Jadrijević. Zatim je oboljelu jetru stavio u zdjelicu na ledu i uronio je u tekućinu koja je čuvala organ da ne propadne dok operacija traje. U sat i pol izvadio je tumor veći od 12 centimetara.

'Znala sam da druge šanse nemam'

Rekonstruirao je jetrenu venu kako bi mogao vratiti organ. Čitavo to vrijeme pacijentica je ležala bez jetre pod budnim okom anesteziologinje dr. Nataše Višković Filipčić. Zdravi dio vratili su na kraju u pacijenticu, prespojili žile i pustili cirkulaciju u jetru. To je bilo izuzetno opasno jer je tada izgubila i nekoliko litara krvi.

- Znala sam da druge šanse nemam. Ali sam osjećala od prvog dana da će sve biti dobro. Dobila sam novi život - kaže Osječanka ne skidajući osmijeh.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.