Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Rezultati mature dokazuju da sustav treba hitno mijenjati!'

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako rezultati mature pokazuju da sustav treba mijenjati, dodavši kako je veliki problem razlika između ocjena u školi i na maturi.

- Moja odgovornost u rezultatima mature prije svega je promijeniti sustav, rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora dodavši kako rezultati pokazuju da je bila u pravu kad je rekla da sustav treba mijenjati na čemu i radi. 

Naime, prema privremenim rezultatima Državne mature povećao se postotak negativnih ocjena iz matematike i hrvatskoga. Konačni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja.

Naglasila je kako je završena eksperimentalna godina te da se od jeseni mijenja sustav u svim školama, koji podrazumijeva promjenu kurikula te način ocjenjivanja i vrjednovanja.

Divjak velikim problemom smatra razliku između ocjena koje učenici dobiju u školi i onih koje dobiju na maturi. U školi treba raditi tkao da se ocjenjuje kriterijski, istaknula je podsjetivši da reforma odgovara na ta pitanja.

- Od iduće godine također uvodimo obvezne predmete na državnoj maturi u strukovnim školama koji će biti isti kao i za gimnazije što će pozitivno utjecati na rezultate, poručila je.

Divjak: Status službenih osoba tražim i za učitelje

- Važno je da škola bude sigurno okruženje te da se promijeni i položaj učitelja, istaknula je Divjak dodavši kako podupire davanje statusa službenih osoba za socijalne radnike.

- To tražim i za učitelje, što je dio akcijskoga plana protiv nasilja u školama koji je sada u savjetovanju, istaknula je ministrica.

Zalaže se i za povećanje plaća učiteljima jer reforma donosi ne samo promjenu kurikula nego i način rada. "Učitelji već sad zaostaju u koeficijentima", rekla je dodavši kako je to razlog da im se koeficijenti povećaju za 6 posto.

Nema temelja za povećanje kvota na Ekonomskom fakultetu

Na pitanje novinara koja je granica za sufinanciranje upisnih kvota na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ministrica je poručila kako prije svega očekuje da sveučilišta koja se financiraju novcem poreznih obveznika budu odgovorna.

"Nema nikakvoga temelja za povećanje kvota", rekla je dodavši kako su jasno napisali Ekonomskom fakultetu da financiraju samo ono što je prošle godine bila kvota te da očekuje da Ekonomski fakultet i Sveučilište budu odgovorni.

Pozvala je roditelje i buduće studente da obrate pozornost do kojega rednog broja će Ministarstvo subvencionirati studente.

(mz)

Komentari (48)
  • Roditelji trebaju shvatiti da im nisu sva djeca genijalci niti moraju i biti! U nase vrijeme je po razredu bili max do 5 odlikasa i isti su ostali do faxa,sada su svi odlikasi a nitko blage veze nema o nicemu. Cast izuzecima 😊 Ucitelji manju ocijenu od 4 ne smije niti upisati jer su drame velikih razmjera...

    11. 7. 2019,   12:18
  • Naravno da su ocjene u školi i na maturi toliko različite kad učitelji i profesori rade pod pritiskom roditelja i njihove djece. Ne priznaju se ocjene manje od 5. Drago mi je da se konačno neke stvari otkrivaju. Sustav obrazovanja neće naprijed dok se učitelju ne vrati dostojanstvo i autoritet.

    11. 7. 2019,   12:23
  • Meni je uvijek bilo nepojmljivo da u razredu moje djece ima dodatna nastava za nadarene učenike (što je u redu), a nikad nema dopunska nastava za učenike koji imaju jedinice i nisu savladali gradivo. Tako pola razreda ima jedinice iz matematike. A ima dodatna nastava za dva nadarena učenika, dok nema dopunske nastave za pola razreda koji imaju jedinice. Obrazloženje je uvijek bilo isto. Da ministarstvo ne plaća dopunsku nastavu. Pa onda roditelji masovno plaćaju repeticije svojoj djeci za nešto što su ih u školi morali naučiti profesori. A profesori međusobno šalju učenike jedni drugima na repeticije.

    11. 7. 2019,   12:20