Obavijesti

News

Komentari 111

Sindikati o rezanju plaća: To je šikaniranje, bit će reperkusija

Sindikati o rezanju plaća: To je šikaniranje, bit će reperkusija
3

Premijer govori gluposti. Nije istina da javni sektor nije dao svoj doprinos u krizi. Standard zaposlenih u javnom sektoru u četiri godine pao je 20 posto, kaže Ribić

VIDEO

Najava premijera Zorana Milanovića da će za tri posto rezati bruto plaće svim zaposlenima u javnom sektoru, što će zahvatiti oko 230.000 ljudi, i nije baš sletjela na plodno tlo. 

Štoviše, sindikati, ali i oporba, tvrde kako se u plaće nije smjelo dirati.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, kaže da 'premijer govori gluposti'. 

- Nije istina da javni sektor nije dao svoj doprinos u krizi. Mi smo od početka krize prije četiri godine prvo dali šest posto plaće, pa smo se odrekli božićnica i regresa. Plaće su stagnirale, tako da je samo inflacija smanjila standard zaposlenih u javnom sektoru za 13 do 15 posto. Kada se sve zbroji, standard zaposlenih u javnom sektoru u četiri godine pao je 20 posto - rekao je Ribić za Večernji list. 

Ribić smatra da je smanjenje plaća od tri posto 'šikaniranje na koje sindikati neće pristati i da će  biti reperkusija'. 

Problem je jednostavan, dodaje Ribić, cijenu njihovih neuspjeha moraju plaćati drugi, oni koji su zaposleni u javnom sektoru.

- Više je nego jasno da smo mi kolektivni ugovor iz kolovoza prošle godine potpisali u dobroj volji, a Vlada s figom u džepu - komentirao je za HTV Boris Pleše, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, dok je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata, istaknuo kako se vladajući postavljaju iznad naroda te kako im ništa nije važno koliko oni sami sebi.

Šuker: Mjere nisu dale rezultata, a sada uzimaju tamo gdje mogu

S druge strane, bivši ministar financija, HDZ-ov Ivan Šuker kaže da je premijerov potez - 'potez očajnika'. 

Šuker je uvjerenja da je Vlada odlučila rezati plaće jer sve mjere koje su poduzimali nisu dale rezultata. 

- A sada uzimaju tamo gdje mogu – rekao je Šuker.  

No, Šuker je uvjeren da je Milanović pogriješio u računici, te kaže kako nema šanse da će se na ovom rezanju plaća do kraja ove godine uštedjeti milijardu kuna. 

- Ušteda može biti svega 250 do najviše 300 milijuna kuna – uvjeren je bivši ministar financija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa