Obavijesti

News

Komentari 36

Riječki kapetan spasio posadu tankera: 'Pomozite, tonemo!'

Riječki kapetan spasio posadu tankera: 'Pomozite, tonemo!'
3

Kako posada s Rame 2 nije mogla spustiti čamac za spašavanje u more, Vlašimsky je s brodom dugačkim 300 metara prišao tonućem tankeru. To nije bilo nimalo jednostavno

VIDEO

Pomozite, tonemo!, pozvala je pomoć posada tankera Rama 2. Andrej Vlašimsky, zapovjednik LNG tankera Soyo, nije dvojio te je sa svojom posadom krenuo u akciju spašavanja.

U Adenskom zaljevu, oko sto nautičkih milja od otoka Sokotra, tanker Rama 2 potonuo je 26. lipnja zbog olujnog nevremena.

Akciju spašavanja vodio je Riječanin Andrej Vlašimsky.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Putem radija je posada Rame 2 uputila poziv jer tonu. Poslali smo im poruku da stižemo. Oko šest sati ujutro ugledali smo tanker. Bio je nagnut na desnu stranu, a pramac je već bio potopljen. Izgubili su splavi za spašavanje, a niti nakon nekoliko minuta nisu uspjeli spustiti čamac za spašavanje, pa su ostali zarobljeni na tonućem brodu - kazao je Vlašimsky, zapovjednik LNG tankera Soyo, pod vodstvom Teekay Shipping Glasgow Ltd.

Dodaje da su oni bili prvi brod koji je preuzeo zapovjedništvo operacije traganja i spašavanja. Kasnije se uključilo više brodova i helikoptera.

Kako posada s Rame 2 nije mogla spustiti čamac za spašavanje u more, Vlašimsky je s brodom dugačkim 300 metara prišao tonućem tankeru. To nije bilo nimalo jednostavno u uvjetima vjetra i valova od 8 bofora, tj. visine do 7,5 metara.

- Približili smo im se na svega 20 metara. Posada Rame 2 ostala je na brodu do posljednjeg trenutka. Brod je potonuo oko 9 sati, a posada se našla u moru. Hrabrom akcijom moje posade i ostalih manjih brodova 13 od 14 članova posade spašeno je iz mora. Posljednjeg preživjelog helikopter je izvukao oko 17 sati po lokalnom vremenu. Čovjek je više od pola dana proveo u moru, po olujnom nevremenu - kazao je Vlašimsky, koji je ponosan na svoju posadu, u kojoj su i dva Hrvata.

- Svi se ponosimo ovim postignućem, no teško je naći ponos kad je jedan život izgubljen. Vremenski uvjeti su bili teški jer su i helikopteri imali poteškoća u pružanju pomoći. Mogu samo zamisliti užas koji je posada Rame 2 proživljavala u strašnim trenucima - kaže Vlašimsky.     

Do potonuća ostali na brodu

Tanker koji je potonuo nagnuo se u desno te je voda prodirala. Posada nije napustila brod dok nije potonuo, a oni završili u moru.     

Stradao u nevremenu

Tanker Rama 2 stradao je u olujnom nevremenu. Posada je putem brodskog radija javila da imaju strukturna oštećenja i da tonu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS