Obavijesti

News

Komentari 1

Rijeka: Otkrili su bistu fra Serafinu Sabolu na Trsatu

Rijeka: Otkrili su bistu fra Serafinu Sabolu na Trsatu
3

Za života, fra Serafin Sabol je svojim zalaganjem, osobnošću i otvorenošću postao simbol Trsatskog Svetišta. Njegova smrt u 71. godini, nakon duge i teške bolesti, ožalostila je sve koji su ga poznavali

VIDEO

Iza fra Serafina ostala je velika praznina i neizmjerno mi nedostaje, ponajviše kao prijatelj s kojim sam uživao redovito nedjeljom u kafiću Gvardijan razgovarati o svemu poslovnom, ali privatnom uz konjačić i. cigaru. On je bio jedan poseban  i veliki čovjek, entuzijasta, ali i vizionar koji je imao moć oko sebe animirati ljude koji su uvijek rado bili spremni pomoći u ostvarenju svih djela koje nam je ostavio iza sebe - kazao je u nedjelju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na postavljanju i otkrivanju biste fra Serafinu Sabolu, povodom obilježavanja godišnjice njegove smrti u Perivoju Gospe Trsatske na Trsatu u Rijeci.

Za života, fra Serafin Sabol je svojim zalaganjem, osobnošću i otvorenošću postao simbol Trsatskog Svetišta. Njegova smrt u 71. godini, nakon duge i teške bolesti, ožalostila je sve koji su ga poznavali i koji smatraju da ih je doživotno zadužio svojom humanošću, razumijevanjem, bezgraničnom ljubavlju i neumornom spremnošću da pomogne. Svi koji su ga poznavali i s njim surađivali opisuju kao čovjeka s talentom za spajanje i povezivanje ljudi različitih svjetonazora, staleža, profesija i vjera s jednim jedinim ciljem - činiti dobro.

Osim obavljanja redovnih svećeničkih i pastoralnih obaveza, ovaj duhovni vizionar, lako ga je zvao PG župan Zlatko Komadina, bio je poznat po svojim organizacijskim sposobnostima u pripremi raznih događaja, hodočašća i građevinskih pothvata poput gradnje Aule pape Ivana Pavla Drugog na Trsatu, uređenje prostora za riznicu Franjevačkog samostana te uređenje Perivoja Majke Božje Trsatske. No najzaslužniji je za organizaciju posjete pape Ivana Pavla II Rijeci, kojeg je osobno dočekao na Krku 2003.

Naime, unatoč protokolu i zabranama, duhoviti fra Sarafin provukao se tako podno trupa zrakoplova te raširenih ruku srdačno Papi poželio dobrodošlicu. U Papinu čast organizirao je i postavljanje njegova spomenika ispred crkve na Trsatu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i županijske nagrade za životno djelo 2015. godine za izniman doprinos religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Trsatskog svetišta te nagrade Grada Rijeke za životno djelo, ali i za njegovo ukupno svećeničko, kulturno i civilizacijsko djelovanje.

Rođen 30. kolovoza 1946. u Ivanovcu kod Čakovca, Serafin Sabol završio je Bogoslovni fakultet u Zagrebu, a zaređen je 1972. godine. Službovao je u Virovitici, Požegi i Zagrebu, a zatim više od četvrt stoljeća u Trsatskom svetištu u Rijeci. 

Uz gradonačelnika Obersnela i župana Komadinu otkrivanju   biste prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je Trsatskog gvardijana poznavao 25 godina  i koji se uvijek sjeti rečenice koju mu je dugogodišnji prijatelj često znao govoriti - “Bog će da plati pri rajskim vratin”. 

Uz brojne pokrovitelje, izradu biste, kao i monografiju "Fra Serafin Trsatski" sufinancirala je Primorsko-goranska županija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS