Obavijesti

News

Komentari 66

Najgore tek stiže: Rijeke rastu, a za vikend puno kiše i snijega

Najgore tek stiže: Rijeke rastu, a za vikend puno kiše i snijega
1

U Karlovcu su odahnuli jer su uspjeli obraniti grad od nabujale Kupe i Korane. Iako su vodostaji u opadanju, i dalje održavaju i uređuju nasipe u naselju Logorište na rijeci Korani

VIDEO

Prva opasnost od visokih vodostaja tek je prošla, a mjestima uz Savu, Kupu, Koranu, Unu i Odru već prijete vodeni valovi. Zemlja je već upila golemu količinu vode, a slijedi vikend pun kiše i snijega. Mještani su s vojskom cijeli tjedan gradili nove nasipe, a sad se mole da izdrže novi bijes prirode.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

Tijekom srijede većina snaga za obranu od poplava bila je angažirana u Jasenovcu. U Savu na tome mjestu utječe nabujala rijeka Una koja već danima poplavljuje područja na svom slivu. Ona će i u idućih pet dana zadržati svoju visinu te tako i dalje puniti Savu. Vrh vodenog vala u Jasenovcu očekuju u ponedjeljak, 19. ožujka, a lokalne vlasti rade sve da ne dođe do proboja prema gradu i okolnim selima. Pomagali su im u četvrtak i vojnici. Ministarstvo obrane ondje je rasporedilo 103 pripadnika, koji su punili vreće u Trebežu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:09

Iako u drugom dijelu toka Save ne očekuju probleme, Državni hidrometeorološki zavod upozorava da bi u mjestima Crnac, Davor, Slavonski Kobaš i Slavonski Šamac moglo biti problema na ušću pritoka te rijeke. Krizni stožer okupio se u četvrtak i u Sisku zbog rasta vodostaja rijeke Odre. Žele biti spremni za moguće izvanredno stanje.

Kolinda: Novčano ću pomoći obitelji koje su ostale bez kuća
Kolinda: Novčano ću pomoći obitelji koje su ostale bez kuća

Krizni stožer i u Sisku

U Karlovcu su odahnuli jer su uspjeli obraniti grad od nabujale Kupe i Korane. Iako su vodostaji u opadanju, i dalje održavaju i uređuju nasipe u naselju Logorište na rijeci Korani. Gradske vlasti nisu željele riskirati te su i dalje spremne na najgore. Jedino mjesto u kojem vodostaj nije prestao rasti je u Selištu, koje se nalazi tik uz rijeku Liku. Ondje će izvanredno stanje obrane od poplava sigurno trajati do idućeg tjedna.

'Viknuo sam supruzi: Ruši se kuća. Uzmi djecu i brzo bježi'
'Viknuo sam supruzi: Ruši se kuća. Uzmi djecu i brzo bježi'

Nakon urušavanja brda u ulici Stari put u Hrvatskoj Kostajnici evakuirani stanari i dalje su očajni i žalosni. Psiholozi Hrvatskog Crvenoga križa (HCK) su i dalje s njima te ih unatoč lošoj situaciji pokušavaju oraspoložiti. Među njima je i obitelj Orlić, koja je s dvoje djece ostala bez kuće i svih stvari. Za malenu Alisu (2) i Abdulaha (9) imaju i poseban program stručne pomoći.

Spas u roku od sedam dana

Zbog pretrpljenog straha i šoka dječak trenutačno ne ide u školu. Njegovi kolege iz Osnovne škole Davorina Trstenjaka u četvrtak su počeli paničariti nakon što su ih ranije pustili s nastave. Naime, zbog uočenih pukotina na zgradi škole sve su učenike ranije pustili kući kako bi inspektori mogli pregledati oštećenja. Ravnateljica škole demantirala je napise na društvenim mrežama da je ustanova evakuirana. Isto je potvrdio i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

- Škola nije evakuirana nego je ranije završila nastava da se napravi istraživanje terena i provjeri statika objekta - napisao je Bišćan. Nasreću, drugih klizanja terena nije bilo.

Crveni križ apelira: Pomozite ljudima koji su ostali bez doma
Crveni križ apelira: Pomozite ljudima koji su ostali bez doma

U razgovoru za 24sata rekao je da je grad otvorio poseban račun na kojem sakupljaju novac zbog elementarne nepogode. Obećao je da će u sedam dana svi evakuirani zbog odrona dobiti privremeni smještaj.

- Sami sakupljamo novac kako bismo pomogli svojim stanovnicima. Trajni smještaj bi svi trebali dobiti kroz tri mjeseca - obećao je Bišćan. Pohvalio je obećanje premijera Andreja Plenkovića, koji je na sjednici Vlade u četvrtak rekao da će im država pomoći.

- Ljudi će dobiti pomoć lokalnih i državnih vlasti. Ministarstvo socijalne politike već je financijski pomoglo, a angažirat ćemo i Središnji državni ured i Ministarstvo graditeljstva za stambeno zbrinjavanje - istaknuo je Plenković. Naravno, detaljno će pregledati sadašnju ulicu kako bi utvrdili postoji li uopće mogućnost da ondje mještanima obnove kuće.

Učenike ranije poslali kućama: Provjeravaju pukotine na školi
Učenike ranije poslali kućama: Provjeravaju pukotine na školi

Naći će novac za ugrožene

- Inspektori su izašli na teren. Pripremamo daljnje korake kako bismo zaista pomogli tim ljudima. Osigurat ćemo im kvalitetan krov nad glavom, bit će sigurno zbrinuti - nadovezao se na premijera Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Vlada ipak nije precizirala, niti to piše u zaključku, kojim će sredstvima i u kojem iznosu osigurati zbrinjavanje stanovnika i obnovu kuća.

Jedinu konkretnu cifru iznio je HCK, koji je objavio da su do u četvrtak prikupili 97.406 kuna. Najveći dio novca prikupili su putem donatorske linije 0609011. Ona će ostati otvorena i dalje, a sav će novac utrošiti na pomoć obiteljima. Neslužbeno, njime će ljudima kupiti namještaj i ostale aparate kako bi uredili prazne kuće.

Alisa i njen medo: Curica (2) iz ruševina spasila je tek igračku
Alisa i njen medo: Curica (2) iz ruševina spasila je tek igračku

Dok opasnost potpuno ne prestane, vojska se neće povlačiti s terena. U srijedu su, dok su izviđali teren u okolici Letovanića, naišli su na vozača traktora koji je potonuo u vodi. U zadnji trenutak su ga izvukli iz kabine i spasili od sigurne smrti.

- Reagirali smo u pravo vrijeme. Skupnik Agim Herjavec te vojnici Marin Matijak i Marko Marenjak odmah su uskočili u pomoć vozaču i spasili ga od utapanja. Hrvatska vojska uvijek je spremna pomoći svom narodu, a ovdje u Letovaniću radimo na izradi zečjih nasipa te punjenju vreća pijeskom - rekao je nakon akcije Tihomir Kastmiler, zapovjednik 3. mehanizirane satnije bojne Tigrovi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag