Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rijetki slučaj suradnje: Irak i SAD razmijenili su zatočenike

None Foto: PIxsell

SAD i Iran razmijenili su zatočenike, pri čemu je svaka strana oslobodila jednu osobu, što je rijetki slučaj suradnje između dvaju dugogodišnjih neprijatelja

Donald Trump je rekao da se američki državljanin Xiyue Wang, koji je bio zatočen u Iranu tri godine pod optužbom za špijuniranje, vraća u SAD.

Iranski je dužnosnik kazao kako je iranski državljanin Massoud Soleimani pušten iz američkog zatvora.

Švicarska je bila posrednik u razmjeni, a iranska državna novinska agencija IRNA rekla je kako je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif dočekao Soleimanija u Zurichu, gdje se dogodila razmjena.

Trump, u priopćenju koje je objavila Bijela kuća, nije spomenuo oslobođanje Soleimanija, ali se zahvalio švicarskoj vladi na pomoći u pregovaranju Wangova puštanja.

"Oslobađanje zatočenih Amerikanaca je od životne važnosti za moju administraciju i ja ću nastaviti naporno raditi kako bih vratio kući sve naše nepravedno zatočene građane inozemstvu", rekao je.

Švicarska zastupa američke diplomatske interese u Iranu, budući da su Washington i Teheran prekinuli diplomatske odnose još 1979. nakon Islamske revolucije u Iranu kojom je uspostavljen sadašnji iranski režim.

Wang je bio doktorant na Princetonu, a osuđen je zbog špijunaže na 10 godina 2017.

Njegova obitelj i sveučilište tvrde kako je u Iranu bio kao istraživač u sklopu doktorskog studija povijesti.

Soleimani, stručnjak za matične stanice, uhićen je u čikaškoj zračnoj luci u listopadu 2018. zbog navodnog pokušaja izvoza biološkog materijala u Irana, čime je prekršio američke sankcije Iranu.

Komentari (6)
  • eh jadni "novinari". Pogrešno ste prepisali članak.

    7. 12. 2019,   16:24
  • Kak se piše? Iran il Irak?

    7. 12. 2019,   23:54
  • Nije novinarima bitno kaj pisu, bitno je da se pise bilo kaj. Noslov jedno, teks drugo, nema veze sa vezom

    7. 12. 2019,   19:10