Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Rješavamo troškove prijevoza za sve osobe s invalidnošću!'

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će se zakonskim izmjenama riješiti troškovi prijevoza trajektima ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju, nego i za sve osobe s invalidnošću.

U izjavi za novinare nakon predstavljanja budućega sustava naplate cestarine na autocestama, Butković je najavio da će od sutra u javnom savjetovanju biti izmjene zakona o obalnom i linijskom prijevozu. Njima bi se, kako je rekao, riješili ne samo troškovi prijevoza djece s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima, nego i svih osoba s invalidnošću, bez obzira na stupanj invaliditeta.

Butković očekuje da će prijedlog zakonskih izmjena na Vladi biti u rujnu, a u Saboru u listopadu i to u hitnoj proceduri.

Dodao je kako je pronađeno 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih invalidnih osoba, te da će taj iznos biti transferiran Agenciji za obalni i linijski prijevoz.

Nova zakonska rješenja se po njegovim riječima predlažu u suradnji s udrugama osoba s invalidnošću.

Baukov prijedlog nije loš, ali ni cjelovit

Naglasio je da Vlada nije protiv prijedloga SDP-ova saborskog zastupnika Arsena Bauka koji je predložio da Vlada uredbom riješi pitanje besplatnog trajektnog prijevoza za djecu, ocijenivši da taj prijedlog "nije loš, ali ni cjelovit". 

Stoga taj prijedlog nije prihvaćen na prošlotjednoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo, rekao je Butković.

Podsjetio je da Jadrolinija već sada odobrava 90-postotni popust svim invalidima.

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci poručila je u petak kako bi se kroz hitnu proceduru izmjena jednog članka zakona besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju mogao omogućiti odmah, a da se cjelovitim izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom prijevozu, koje najavljuje resorno ministarstvo, to može omogućiti tek za godinu dana.

Komentari (3)
  • Koliko se sjećam negdje sam pročitao da na otocima živi 3 milijuna invalidne djece pa onda razumijem političare koji s pravom ne mogu dozvoliti trošak u tako velikom iznosu da prijevoz djece bude besplatan. Jadni su. Trošak prijevoza djece i njihovih roditelja ne bi bio ni milijun kuna godišnje, a oni se našli o tome raspravljati. Potpisuj nalog odmah da im se omogući besplatan prijevoz i gotovo. Kada već hercegovcima financiramo prekomjerno kupovanje lijekova onda možemo i našoj djeci financirati prijevoz, ne samo u Dalmaciji nego i u cijeloj Hrvatskoj.

    10. 7. 2019,   15:01
  • sada svaki dan stavljati sliku i imena hdz -ovaca koji su bili protiv - i sama lukačić je bila protiv njoj je dobro za druge ju nije briga sve dok je njoj osigurano dovoljno

    10. 7. 2019,   14:47
  • Butkoviću, hoćeš li tako rješavati i za prijevoz kroz tunel Učka koji je napravljen za vrijeme mraka. I mi vozimo djecu i nas same u Rijeku i to nas košta. Zna se da su HDZ glasovi u Dalmaciji. Već ne plaćaju tunel sad ne treba ni trajekt. Po kojim se to propisim donose takve odluke. Zar ne živimo svi u istoj državi?

    10. 7. 2019,   13:18