Obavijesti

News

Komentari 108

Rođendanski poklon za Papu: Naočale od masline iz Hrvatske

Rođendanski poklon za Papu: Naočale od masline iz Hrvatske

Supružnici Jeromil uskoro osobno idu uručiti papi jedinstveni dar. Dva mjeseca su trajali pregovori i provjere da bi bračni par mogao u posjetu kod pape Franje...

VIDEO

Dragi Sveti oče, neka vaša ljubaznost, blaženost i ljudska toplina sjaji još mnogo godina. Zbog vas je svijet ljepši!

Za tako posebnu osobu, kao što ste vi, ručno smo izradili komad, za koji se nadamo da će vas razveseliti te da ćete ga još dugo s veseljem koristiti. Ovo je početak pisma kojeg su supružnici Viktor (63) i Sanda (51) Jeromil iz Prezida napisali papi Franji i koji će mu u srijedu uručiti uz poseban rođendanski i božićni dar na audijenciji na koju su osobno pozvani u Vatikan. A poseban dar, zaista je poseban, budući da je ručno izrađen od drveta 1600 godina stare masline sa Brijuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:50

Beskrajno sretni

Supružnici uskoro osobno idu uručiti papi jedinstveni dar.

naocale

Naime, radi se o drvenom okviru za dioptrijske naočale u koje su supružnici Jeromil utrošili puna tri tjedna danonoćnog rada.

- Priča o daru za papu nastala je slučajno kada nam je naš dobar prijatelj, izumitelj Peter Florijančič (koji je u svojoj karijeri broji 400 izuma, od okvira za dijapozitive do bočica za špricanje parfema) jednom zgodom rekao da su naše naočale tako dobre da ih se ni papa ne bi postidio. I rekli smo, pa zašto ne - pričaju supružnici koji su se u Prezid preselili iz Ljubljane.

Bili su u dilemi koju vrstu drveta izabrati za okvire, a prigodom jedne posjete Brijunima otkrili su da na tom otočju raste maslina stara 1600 godina. Radi se o drvu koje je najstarije u ovom dijelu svijeta i posjeduje certifikat.

stara maslina

- Brijuni su zaštićeno područje sa kojega nije moguće odnijeti niti kamenčić, a kamoli djelić ovog neprocijenjenog drva. Sudbina je opet umiješala svoje prste. Otkrili smo da je jednom prigodom jaka bura odlomila granu dragocjene masline koju je čuvar parka čuvao kao blago. Kad smo upravi nacionalnog parka Brijuni rekli za što ju želimo upotrijebiti i kome je konačni proizvod namijenjen daljnja uvjeravanja nisu bila potrebna i ubrzo smo dobili dozvolu/dokument da uzmemo odlomljeni komad maslinove grane - pričaju poduzetnici poznati po inovativnim naočalama poduzeća Vilok.

Izvedba do savršenstva

Drvo su ispilili u šest tankih slojeva furnira. Slojevi su potom slijepljeni posebnim ljepilom, a forma izrezana u okvir. Uslijedilo je ljepljenje nosnica izrađenih od roga boškarina te sati i sati ručnog obrađivanja i brušenja okvira. Na kraju je došao poseban premaz, a i kutija za naočale načinjena je od iste grane masline. Nakon što su izradili poklon supružnici su preko ambasade stupili u kontakt s Vatikanom, a nakon višestrukih razgovora i detaljnih provjera, koje su trajale dva mjeseca, dobili su poziv doći i osobno uručiti papi njihov jedinstven dar.

- Još nismo sasvim svjesni kakva nas je čast snašla, jako smo uzbuđeni. Ovo je doista najveća čast u životu i neizmjerno smo sretni što nam se ukazala ovakva prilika - složni su Jeromili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag