Obavijesti

News

Komentari 215

Odbili mu žalbu: Ivicu Todorića Britanci će izručiti Hrvatskoj

Odbili mu žalbu: Ivicu Todorića Britanci će izručiti Hrvatskoj
11

LONDON: Sutkinja Nižeg suda nije pogriješila zato što je odlučila Todorića izručiti dok još istraga traje, kaže sudac Oesley. Odbio je argumente Todorićeve obrane...

VIDEO

Visoki sud u Londonu donio je danas poslijepodne konačnu odluku o pravu na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj. Žalbu su mu odbili tako da je Todorić vraća kući.

POGLEDAJTE VIDEO IZ LONDONA:

Uživo iz Londona Velike su šanse da Ivica Todorić bide izručen Hrvatskoj. Reporteri: Ivan Pandzic i Goran Stanzl

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 25. listopada 2018.

>>>>Posljednje informacije:

16.00 - Obavio sam sve s svoje zadatke. Ostajem ovdje 25 dana, malo sam razočaran, ali u krajnjoj liniji moram ići dalje u fajt, ovo me neže zasutaviti, idem još jače dalje - rekao je Todorić i dodao kako ima pravo na žalbu.

Pokretanje videa...

09:28

[Uživo iz Londona] Sud kraljevske pravde šalje Todorića u Remetinec: Gazda je u šoku Više na https://bit.ly/2OODEUr Reporteri: Ivan Pandžić i Goran Stanzl

Posted by 24sata on Thursday, 25 October 2018

- Na slobodi ću čekati izručenje - rekao je Todorić koji je na pitanje novinara je li spreman za Remetinec odgovorio da je 'spreman na sve'.

Najavio je novu pravnu bitku. 

- Svi ste svjedoci što se u Hrvatskoj dešava, skupio sam niz dokaza, informacija i istine - rekao je i s čuđenjem pitao 'za što bih ja bio osuđen?'.

15.53 - Todorić i supruga Vesna su u šoku, vidi im se na licima. Uzeli su vremena za savjetovanje s odvjetnicima i onda će dati izjavu

15.47 - Londonski sud odbio je žalbu i odlučio Todorića izručiti Hrvatskoj.

15.38 - Sutkinja Nižeg suda nije pogriješila zato što je odlučila Todorića izručiti dok još istraga traje, kaže sudac. Odbio je  argumente Todorićeve obrane.

15.27 - Sudac sada razmatra argumente i je li uhidbeni nalog i zahtjev da se Todorić izruči zbog ispitivanja izdan prerano, dok je istraga trajala. Smatra da je sud u Hrvatskoj morao potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga.

15.21 - Niži Sud je otišao predaleko u nekim stvarima, tvrdi sudac Oesley. I čini se da neće to podržati, što znači da bi mogao odobriti žalbu Todoriću?

15.18 - Sudac sažima i odluku Westminsterskog suda koji je odlučio da treba izručiti Todorića.

15.12 Sudac radi uvod u izricanje presude i sažima argumente obiju strana: Todorić bi trebao biti izručen, govori sudac. Tereti ga se za gospodarski nepravilnosti. Hrvatska traži izricanje zbog kaznenog progona za prijevaru i krivotvorenje. 

15.08 - U sudnicu je ušao i sudac.

15.01 - Ročište se nastavlja, većina se vratila u sudnicu uključujući i Todorića.

14.08 - Ivica Todorić za 24sata kaže: I ja čekam odluku, ne znam što da očekujem. Ali moramo poštivati zakon. 

14.04 - Sudac je izašao iz sudnice. Odluka o Todorićevom izručenju očekuje se za sat vremena.

14.01 -Sudac ne uzima zdravo za gotovo niti argumente obrane niti tužiteljstva, nego postavlja pitanja i raspravlja o njima. Sucu Oesleyu je ovo jedini slučaj danas i očito je uzeo vremena za sve detaljno saslušati i proučiti iako ranije nije sudjelovao u slučaju Todorić

13.58 - Tužitelj je završio svoje izlaganje, a sada opet Todorićev odvjetnik uzima riječ i ponavlja svoje argumente o istrazi koja traje, i da je prejudiciranja optužnica .

13.45 - Tužitelj objašnjava da u našem pravnim sustavu, u trenutku otvaranja istrage, treba ispitati i one koje se tereti, između ostalog, i zato bi trebao biti izučen, da je to jasno navedeno u presudi. Istraga je duga i riječ je o kompliciranom i opširnom predmetu. Dodaje da naše tužiteljstvo nije prejudiciralo odluku o optužnici nego brojni dokazi prikupljeni u dosadašnjoj istrazi na to upućuju.

13.32 - Suca Oesleya također zanima zašto je hrvatsko tužiteljstvo još u travnju najavilo optužnicu i suđenje kad je istraga još trajala. Predstavnik tužiteljstva objašnjava razlike u sustavu i kako se u Hrvatskoj može izdati nalog na osnovu istrage koju potvrdi sud.

13.18 - Predstavnik tužitelja brani odluku o izručenju: Sutkinja je dobro odlučila

13.00 - Hines navodi i neke primjere iz prošlosti kada sud u Engleskoj nije prihvatio izručenje na osnovu naloga dok su još trajale istrage. Bit njegova izlaganja danas je da nema optužnice, nema nezavisne potvrde suda za sumnje protiv Todorića, istraga još traje, pa Todorić ne treba biti izručen.

12.46 - Rasprava ide i na to kako je sutkinja u travnju promijenila pravo i odlučila izručiti Todorića, Hines tvrdi da je pogrešno tumačila, no opet mu sudac oponira.

12.45 - Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u četvrtak je kazao kako očekuje da će Ivica Todorić uskoro biti dostupan hrvatskom pravosuđa, ali da i u slučaju da mu engleski sud odobri žalbu to neće biti poraz hrvatskog pravosuđa. "Očekujem da odluka bude pozitivna, da se potvrdi prvostupanjska odluka i da u skorije vrijeme Todorić bude u dosegu hrvatskog pravosuđa", kazao je Jelenić u Ministarstvu pravosuđa nakon svečanosti u povodu Europskog dana pravosuđa.

12.36 - Prošlo je predviđenih sat vremena, ali rasprava još traje. Todorićev odvjetnik Hines i dalje pokušava osporiti uhidbeni nalog i izručenje.

12.08 - Sudac Duncan Oesely tvrdi: Imamo ozbiljne optužbe za prevaru i pronevjeru koje su dovoljne za izručenje. Odvjetnik Hines pak relativizira optužbe za friziranje bilanci i izvlačenje novca.

12.05 - Todorić ne zna engleski. Kako njegov odvjetnik dugo govori, traži prijevod od odvjetnice Blair, preko prevoditeljice, koja mu šapuće na uho

11.55 - Hines navodi da će Todorić biti u zatvoru dok ne završi istraga, a ona može trajati mjesecima, točnije šest mjeseci. Ne bi se trebalo dogoditi da u zatvoru sjedi bez optužnice. Todorić može svjedočiti i video linkom.

11.50 - Odvjetnik tužiteljstva navodi da istraga traje i da je uobičajeno te da to nije razlog za neizručenje

11.45 - Navodi i da je već najavljena optužnica iako istraga nije završena. 

11.40 - Hines pokazuje tri knjige dokumenata koje su dostavili. Kaže da imaju dodatne informacije o političkom utjecaju od rujna.  Ne navodi detalje, a mogao bi to biti lex Agrokor.

London: Todorić izbjegao novinare i ušao u zgradu Visokog suda na sporedni ulaz

11.36 - Počinje ročište. Todorićevi odvjetnici James Hines i Cherie Blair su tu, ali ne i Claire Montgomery koja treba zastupati Hrvatsku. Tu je drugi odvjetnik. Montgomery se vjerojatno pismeno očitovala i usprotivila Todorićevoj obrani.

11.31 - Došli su i Todorić i njegov odvjetnički tim. Ušli su na stražnji ulaz.

11.27 - Ročište treba početi svakoga trena, Todorić se još nije pojavio.

Sud bi trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, prvostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze. 

Pravo na žalbu je jackpot jer bi Ivica osvojio godinu u Londonu
Pravo na žalbu je jackpot jer bi Ivica osvojio godinu u Londonu

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društvu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. 

'Todorić nije izmislio ortački kapitalizam, niti s njime odlazi'
'Todorić nije izmislio ortački kapitalizam, niti s njime odlazi'

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. "Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji", rekao je odvjetnik Hines.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sudac je naložio Todorićevoj obrani da sve nove dokaze mora dostaviti sudu do 4. listopada, a o tome novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica Clare Montgomery, koja zastupa DORH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa