Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rode su otišle: Vlasnici sada mogu srušiti derutnu kuću...

None Foto: Željko Rukavina/24sata

MORALI SU ČEKATI Obitelj Rengl iz Virja nije smjela dovršiti rušenje kuće. Naime, zakon zabranjuje uništavanje gnijezda i uznemiravanje roda dok na svijet dolazi podmladak

Dan nakon što smo objavili priču o paru roda, one su odletjele iz gnijezda i više se neće vratiti na isto mjesto, jer će vlasnici derutnu kuću, Martina i Marijan Rengl, srušiti, kazao nam je susjed koji živi u susjedstvu na Trgu Prodavić, u Virju.

Vlasnici derutne kuće koja se zbog „zuba“ vremena počela sama od sebe urušavati su poštovali propis i gnijezdo s dvije rode ostavili netaknutim dok se one ne presele u toplije krajeve.

POMRSILE IM PLANOVE 'Kuću u Virju smijemo srušiti tek kada rode otiđu u Afriku...'

Od sad pa sve do 1. ožujka, Rengelovi, trebaju postaviti stup sa sidrištem u dogovoru s Društvom za zaštitu ptica, kako bi rode, koje u sebi imaju prirodni radar, već s proljeća ponovo doletjele u svoj „ljetnikovac“ koji će morati obnoviti.

Foto: Željko Rukavina/24sata

Baš kao i Rengelovi. Kao što smo pisali u četvrtak, na kući koja je svojevremeno bila prava ljepotica, ali nije izdržala silne bure, vjetrove i zime te su joj nakon 200–tinjak godina otkazale „noge“ i počela posrtati, boravio je na dimnjaku par roda.

Vlasnici kuće će na tom istom mjestu podignuti novu, a rode će se za početak smjestiti na stupu, dok se najvjerojatnije ponovo ne „prebace“ na njima najljepšu lokaciju, a to je dimnjak.

Foto: Željko Rukavina/24sata

Ovo je divan primjer suživota čovjeka, prirode i ptica koje su generacijama savijale svoja gnijezda gotovo u ljudskom krilu. Budemo se ponovo vratili s proljeća da vidimo kako će se nakon povratka iz Afrike sa zimovanja snaći bračni roda koje će izgraditi novo gnijezdo kako bi othranili pomladak, kojeg ove godine nisu imali. 

Tema: Hrvatska

Komentari (2)
  • Samo nek nasi političari prenamjene zemljište ,lako za prirodu i društvo.

    25. 8. 2019,   22:15
  • Vratit će se rode :)

    25. 8. 2019,   22:37