Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rodila je u podrumu, pregrizla pupkovinu pa napustila curicu

None Foto: Franjo Lepan/24sata 6

Curicu, promrzlu i gladnu, su našli na hodniku zgrade u Lukavcu kod Tuzle. Nije imala snage ni za plač. Mladić i djevojka koji su je pronašli pozvali su policiju

Malena se oporavlja u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, gdje su je primili u noći na četvrtak. Stabilno je.

- Napuštena beba koja je pronađena u Lukavcu i dalje je na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i njeno zdravstveno stanje je dobro. Policija tužilaštvu još nije dostavila izvješće i taj rok ističe u srijedu. Ono što možemo reći je da policija i dalje vodi istragu kako bi otkrila onoga ili one koji su ostavili dijete. 

S obzirom na to da se radi o djetetu koje je bilo staro tek oko 24 sata biti će malo teže otkriti identitet tih osoba, što nam govori iskustvo koje smo do sada imali u ovakvim slučajevima - rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U srijedu oko ponoći u Lukavcu, mjestu pored Tuzle, našli su je mladić i djevojka spuštajući se iz stana. Pored ulaza u zgradu, odmah uz metalna vrata, na hladnom podu ležala je promrzla i gladna. Nije imala snage ni za plač. Bila je zamotana samo u komad odjeće.

Žena se najvjerojatnije porodila u podrumu zgrade

Mladić i djevojka su potreseni odmah pozvali policiju. S njima je stigla i hitna pomoć. Prema pričama stanara, žena se najvjerojatnije porodila u podrumu zgrade, zapuštenim prostorijama iz kojih se samo čuje jezovito mijaukanje mačaka, a česti stanari su i štakori. U podrumu je bila dok se nije oporavila, a potom ju je napustila. Ipak, bosanskohercegovačka policija to još nije potvrdila.

- Bebu tešku 3050 grama zadržali smo u bolnici zbog pothlađenosti i nestručno podvezane pupčane vrpce - rekla je Ersija Aščerić Mujedinović iz bolnice.

Stanari u šoku, policija traži majku

Cijeli Lukavac pita se tko je majka novorođenčeta i što ju je natjeralo na taj čin. Ipak, mnogi je žale i smatraju da je željela spasiti dijete. Pretpostavljaju da je pupčanu vrpcu pregrizla. Stanari zgrade ne mogu doći sebi zbog šoka. Tek rođenu curicu nisu ni u jednom trenutku čuli.

- Svi smo šokirani. Prva susjeda, kojoj je stan odmah čim se popnete stubama, od šoka je u krevetu već danima. Svima nam je jako žao zbog djevojčice, ali nasreću, preživjela je - rekla je Ivkuna Nikić (55) stanarka u zgradi. 

Njezin sin, nakon pronalaska novorođenčeta sjetio se kako je u ponedjeljak i utorak zamijetio upaljeno svjetlo u podrumu, što inače nije običaj da stanari ostavljaju. Iako mu je bilo neobično, nije išao provjeravati.

- Mislio je kako ga je netko od susjeda slučajno ostavio upaljeno - dodala je Ivkuna.

Policija još istražuje okolnosti i traži majku.

Komentari (136)
  • Jednostavno ne mogu razumjeti ovakav čin i za njega ne postoji nikakvo opravdanje. Dok bi neki ljudi dali sve da mogu imati dijete, neki ga nisu ni najmanje zaslužili.

    28. 1. 2014,   19:10
  • A toliko roditelja željno usvojiti dijete....majko ....majko...tko zna što je u pitanju strah...šok...neimaština....ali kad već nije napravila abortus mogla je bar dijete odnijeti negdje u ustanovu....pa zar dijete mora da umre u takvim mukama zbog nečijeg "užitka" ?? Tuga me uhvati....:(:(

    28. 1. 2014,   19:08
  • Malena bebice dobrodošla u ovaj naš okrutni svijet..

    28. 1. 2014,   19:11