Obavijesti

News

Komentari 79

Roditelji koji ne mogu čuti ni vidjeti djecu: 'Oni su ih oteli!'

Roditelji koji ne mogu čuti ni vidjeti djecu: 'Oni su ih oteli!'
1

VELIKI DOSJE: Donosimo ispovijesti očeva i majki kojima su partneri nakon raspada veze ili braka, suprotno odlukama sudova s djecom otišli u inozemstvo

VIDEO

Žao mi je ako sam bilo koga uvrijedio, nije mi to bila namjera. Ja sam samo jedan običan otac koji želi pružiti sinu svu svoju ljubav i omogućiti mu život kakav zaslužuje, rekao je Talijan Alessandro Avenati (50), otac malog Cesarea (7), koji je u utorak trebao odvesti sina iz Splita.

Odgoda kojom se trebala provesti pravomoćna sudska odluka da Cesare (7) živi s ocem, dok majka Nina Kuluz (44) ima pravo viđati ga i provoditi s njim svaki drugi vikend, po drugi put je odgođena. Ovoga puta presudila je ‘ulica’, koja je ovrhu onemogućila prosvjedom na splitskim Pujankama. Otac Alessandro tužan je i ogorčen. Ističe da je u svemu on žrtva, a ne krvnik.

- Poštovao sam hrvatski i talijanski zakon, ali majka djeteta Nina Kuluz nije - napisao je Avenati na društvenoj mreži.

U identičnoj situaciji kao tata Alessandro 2013. godine našao se Robert Matijević (53), nekadašnji pomoćnik ravnatelja Carine.
I on je temeljem pravomoćne sudske presude u listopadu te godine došao u Ljig u Srbiju po tad trogodišnju kćer Reu, kako bi je odveo u Hrvatsku. I njega je u Ljigu ispred zgrade Centra za socijalnu skrb dočekao živi zid u kojemu je bilo više stotina građana. Ovrha ni u njegovu slučaju nije provedena, a ništa se nije promijenilo ni četiri godine kasnije.

Četiri godine čeka ovrhu

- Od siječnja 2012. godine imam pravomoćnu presudu koju je potvrdio Vrhovni sud Srbije da Rea mora biti vraćena u Hrvatsku. Unatoč tome, sudac suda u Mionici već četiri godine odbija izvršiti ovrhu - rekao nam je Robert Matijević. Prosvjed kojim je odgođena ovrha u Splitu nazvao je sumrakom hrvatske države te kaže da nam ne trebaju sudovi ni zakoni ako ulica uzima pravdu u svoje ruke.

Suosjeća s Avenatijem i kaže da zna što proživljava jer je to i sam prošao s bivšom suprugom Natašom Matijević (36). Kćer Reu, koja danas ima sedam godina i trebala bi krenuti u 1. razred, viđa u prostorijama Centra, i to, tvrdi on, samo u nazočnosti bivše partnerice.



- Ona sjedi unutra s nama i ne dopušta mi da ostanem ni na trenutak nasamo s Reom. Naši susreti traju točno sat i pol, a prije svakog susreta moram preko odvjetnika slati zahtjev Centru, koji potom kontaktira Natašu, a ona ga odobri ili odbije. Ne znam je li mi dijete upisano u školu ni u koju jer mene o tome nitko ništa ne pita - nemoćan je Matijević.

Očajan je i Danijel Bader (41) iz Valpova, čija je bivša supruga Suzana (29) bez njegova znanja dijete odvela u Irsku. U rujnu je došla u Osnovnu školu u Ivanovcima, koju je pohađao njihov sin Leon (8), i dječaka pokupila s nastave. Odvela ga je na aerodrom, na let za Irsku.

- Od tada ne znam ništa o djetetu. Ne dopušta mi da dođem i vidim dijete niti da ga nazovem - priča nam Bader. Odmah je o tome obavijestio Centar za socijalnu skrb u Valpovu, a potom bivšu suprugu prijavio policiji za otmicu djeteta. Tek je kasnije otkrio da je odlazak u Irsku planirala te da je nezakonito izradila djetetu osobne dokumente i putovnicu u Policijskoj upravi u Karlovcu. Supružnici Bader u braku su bili oko četiri godine.

Planirala bijeg preko granice

Živjeli su u zajedničkom stanu, dobili dijete, a Danijel je radio kao vozač u međunarodnom prijevozu i dobro je zarađivao. Jednoga dana rekla mu je da želi ići raditi ili u policiju ili u vojsku. Prošla je tromjesečnu vojnu obuku i dobila posao u Karlovcu. Nakon otpusta u vojsci počela je tražiti posao u Irskoj. Sumnjajući da planira bijeg, tražio je i dobio rješenje kojim joj se zabranjuje odvesti dijete preko granice, no ona je uspjela srediti sebi i malom putovnicu te je otišla.

Sad joj sude u Osijeku zbog nezakonitog odvođenja djeteta, a Bader ima rješenje prema kojem dijete, čim se pojavi u Hrvatskoj, moraju predati njemu.

Unatoč zabrani uspjela je napustiti Maltu s djetetom 

Kćer Aureliju (1) njezin biološki otac Andreas Gil Werdes (51) nije vidio od 22. prosinca prošle godine. Majka Anika de Vilera (35), rodom iz Siska, uspjela je s njom, unatoč sudskoj zabrani, napustiti Maltu. 

Majku traže vjerovnici

Navodno živi na relaciji Varaždin, Zagreb, Split i Bosna i Hercegovina.

- Bio sam glup i vjerovao sam joj kad je rekla da je rastavljena te kad mi je prodala priču da je njezin bivši suprug meksički terorist pa se zato sa sinom (6) skriva od njega - rekao je Gerdes, njemački poduzetnik koji živi na Malti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Njegova pozicija je specifična. Naime, Anika je rodila Aureliju u braku s Gustavom Vilerom Avilom te je on, unatoč činjenici da prije toga duže vrijeme nisu živjeli skupa, u svim papirima upisan kao otac djevojčice.

Test očinstva pokazao je da je otac nedvojbeno Gerdes te su on i Vilera u sudskom postupku zatražili da se u matičnim knjigama izmijeni ime oca, dok je Gerdes pred malteškim sudom zatražio i skrbništvo nad djetetom. Brine ga što djevojčica ima ozbiljnih liječničkih problema, kao i što Aniku traže vjerovnici kojima je navodno ostala dužna.

Samo jedan od njih u Njemačkoj traži povrat 92.000 eura duga. U potrazi za Aurelijom ga podupire i Anikina majka Silvana Mršić Tramošljanin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21