Obavijesti

News

Komentari 4

Roditelji previše rade, s djecom provode nekoliko sati dnevno

Roditelji previše rade, s djecom provode nekoliko sati dnevno

Pokazali su to rezultati istraživanja u okviru projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji), pokrenutog u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split i uz potporu Ministarstva obitelji...

VIDEO

Fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, dvosmjenski i dulji rad dječjih vrtića, uvođenje produljenog boravka u školama i dodatni servisi za čuvanje djece pri vrhu su roditeljske ljestvice pogodnosti kojima bi se uspostavila ravnoteža između radnog i obiteljskog života.

Pokazali su to rezultati istraživanja u okviru projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji), pokrenutog u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split i uz potporu Ministarstva obitelji.

Nekoliko sati na dan

Istraživanje je obuhvatilo fokus grupe s roditeljima i poslodavcima iz Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije, kao i anketna ispitivanja 722 roditelja iz cijele Hrvatske. Cilj istraživanja bio je dobiti uvid u izazove s kojima se susreću zaposleni roditelji, ali i njihovi poslodavci, u uspostavljanju dobre ravnoteže između radnog i obiteljskog života. Zadovoljni zaposlenici, koji su ujedno roditelji, mogu svoje potencijale ostvarivati tek kad ne moraju birati između posla i obitelji. U istraživanju provedenome među roditeljima otkrilo se da više od četvrtine ispitanih roditelja tjedno radi između 40 i 60 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najveći broj ispitanih roditelja s djecom provodi nekoliko sati dnevno (39 posto 2-3 sata, a 33,2 posto 3-5 sati), dok 11,8 posto roditelja djeci posvećuje manje od sat vremena tijekom dana. U brizi o djeci većina roditelja, njih 64,9 posto, oslanja se na pomoć baka i djedova, a 60,9 posto vodi djecu u vrtić. Da ravnoteža između posla i obitelji ovisi o senzibilitetu poslodavaca smatra 66,1 posto roditelja, 76,3 posto smatra da bi se ona lakše uspostavljala kad bi poslodavci poštovali Zakon o radu, dok je 74,9 posto roditelja uvjereno da uspostavu ravnoteže otežava stalna dostupnost mobitelima i e-mailom.

Pospremanje može čekati

A poslodavci prepoznaju činjenicu da čovjek koji nije zadovoljan privatnim životom ili je u brigama zbog obiteljskog života ne može biti fokusiran ni zadovoljan, obavljat će posao reda radi i mnogo će griješiti, što utječe na cjelokupnu učinkovitost rada kolektiva.

- Rezultati istraživanja pokazuju kako su roditelji u nezavidnoj poziciji. S jedne strane imaju visoke zahtjeve na poslu, a s druge mali broj sati koje mogu posvetiti djeci. Zato, posvetite slobodno vrijeme djeci. Kućanski poslovi će čekati, djeca neće, odrast će. Ne pretjerujte s aktivnostima - savjetuje Silvija Stanić, izvršna voditeljica udruge Korak po korak.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a