Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Roditelji previše rade, s djecom provode nekoliko sati dnevno

Pokazali su to rezultati istraživanja u okviru projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji), pokrenutog u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split i uz potporu Ministarstva obitelji...

Fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, dvosmjenski i dulji rad dječjih vrtića, uvođenje produljenog boravka u školama i dodatni servisi za čuvanje djece pri vrhu su roditeljske ljestvice pogodnosti kojima bi se uspostavila ravnoteža između radnog i obiteljskog života.

Pokazali su to rezultati istraživanja u okviru projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji), pokrenutog u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split i uz potporu Ministarstva obitelji.

Nekoliko sati na dan

Istraživanje je obuhvatilo fokus grupe s roditeljima i poslodavcima iz Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije, kao i anketna ispitivanja 722 roditelja iz cijele Hrvatske. Cilj istraživanja bio je dobiti uvid u izazove s kojima se susreću zaposleni roditelji, ali i njihovi poslodavci, u uspostavljanju dobre ravnoteže između radnog i obiteljskog života. Zadovoljni zaposlenici, koji su ujedno roditelji, mogu svoje potencijale ostvarivati tek kad ne moraju birati između posla i obitelji. U istraživanju provedenome među roditeljima otkrilo se da više od četvrtine ispitanih roditelja tjedno radi između 40 i 60 sati.

Najveći broj ispitanih roditelja s djecom provodi nekoliko sati dnevno (39 posto 2-3 sata, a 33,2 posto 3-5 sati), dok 11,8 posto roditelja djeci posvećuje manje od sat vremena tijekom dana. U brizi o djeci većina roditelja, njih 64,9 posto, oslanja se na pomoć baka i djedova, a 60,9 posto vodi djecu u vrtić. Da ravnoteža između posla i obitelji ovisi o senzibilitetu poslodavaca smatra 66,1 posto roditelja, 76,3 posto smatra da bi se ona lakše uspostavljala kad bi poslodavci poštovali Zakon o radu, dok je 74,9 posto roditelja uvjereno da uspostavu ravnoteže otežava stalna dostupnost mobitelima i e-mailom.

Pospremanje može čekati

A poslodavci prepoznaju činjenicu da čovjek koji nije zadovoljan privatnim životom ili je u brigama zbog obiteljskog života ne može biti fokusiran ni zadovoljan, obavljat će posao reda radi i mnogo će griješiti, što utječe na cjelokupnu učinkovitost rada kolektiva.

- Rezultati istraživanja pokazuju kako su roditelji u nezavidnoj poziciji. S jedne strane imaju visoke zahtjeve na poslu, a s druge mali broj sati koje mogu posvetiti djeci. Zato, posvetite slobodno vrijeme djeci. Kućanski poslovi će čekati, djeca neće, odrast će. Ne pretjerujte s aktivnostima - savjetuje Silvija Stanić, izvršna voditeljica udruge Korak po korak.

Tema: Hrvatska

Komentari (4)
  • to je “cijena” uspjeha i trcanje za lovom...jos se djetetu uvali tablet/mobitel i to malo vremena sto su zajedno, jer nema se vise ni volje, ni zivaca za nesto kvalitetnije, zalosno 😔 istrazivannje

    13. 9. 2019,   14:06
  • Ovaj članak je još jedan od onih koji će otići pod tepih . Da to već i ptice na grani pjevaju da roditelji nemaju vremena za djecu . Na roditelje se svaljuje krivica za odgoj , školu , način života i dr. , a djecu nam odgajaju televizija ,internet , učitelji , odgajatelji , profesori .Međutim roditelj je taj koji je jedini krivac , zašto si ne uzme vrijeme za djecu. Odlazimo na posao oko 6 ujutro a vraćamo se kući oko 18 popodne . Sve otišlo u krivom smjeru , da ne velim ...

    13. 9. 2019,   07:18
  • Zar je to trebalo istraziti? Zako o radnom vremenu? Postoji li? Djeca su vise nego ikada prepustena sama sebi.

    12. 9. 2019,   23:24