Roditelji ubijene Hrvatice iz Kanade: "Mi smo njezin glas"

None Foto: Screenshot 7

Ugledni kirurg i Elanin suprug Muhammed je tri dana nakon ubojstva završio u zatvoru. Optužen je za teško ubojstvo. Njegovi odvjetnici kažu da se ne osjeća krivim

Mi smo njezin glas jer ne može govoriti u svoje ime i u ime svoje troje djece, rekla je ispred kanadske sudnice majka ubijene Elane Fric. Ana i Josip Fric preselili su se u Elaninu kuću kako bi mogli brinuti o svojih troje unuka.

Mohammed se ne osjeća krivim

Elanino tijelo pronašli su u kovčegu na obali rijeke 1. prosinca prošle godine. Za njezino ubojstvo optužen je njezin suprug, ugledan kirurg, Mohammed Shamji (40). Obdukcijom je utvrđeno da je Elana umrla od davljenja i udaraca tupim predmetom.

Muhammed je tri dana nakon ubojstva završio u zatvoru. Optužen je za teško ubojstvo. Njegovi odvjetnici kažu da se ne osjeća krivim, javlja kanadsko The Globe and Mail.

Foto: Privatna arhiva

Samo dva mjeseca prije ubojstva Muhammed je napao svoju suprugu zbog čega se napokon odlučila razvesti od njega. Tri dana nakon što ga je Elanin odvjetnik tražio stanje financija, ona je pronađena mrtva. 

Elana i Muhammed imaju troje mala djece u dobi od 12, 9 i tri godine o kojima se sad brinu Ana i Josip. 

Foto: Calimero Sport

Fricovi su zatražili od suda da zamrzne svu Shamjijevu imovinu i da je podijeli između njih i njega. Naime, sudski troškovi u tri parnice su se nagomilali, osim tužbe protiv Shamjija na sudu su zbog skrbi oko djece i podjele imovine. 

- Gubitak i posljedice koju naša obitelj osjeća su neopisive. Ključno je da se sve građanske parnice riješe što prije kako bi moglo početi suđenje - napisala je Ana u molbi sudu. 

Foto: Privatna arhiva

Roditelji ubijene ističu kako je cijela situacija iznimno teška za cijelu obitelj, pogotovo za djecu kojima nedostaje majka. 

Obitelj nije naslijedila gotovo ništa

Tijelo su pronašli nagurano u kovčeg kojeg joj je poklonila njezina majka. Na njemu je i dalje visjela adresa koju je stavila za zadnjeg posjeta Hrvatskoj. Kovčeg s tijelom pronašli su kraj rijeke Humber kod mjesta Kleinburg. Elani je kosa bila izrezana, a lice toliko otečeno da ju majka nije uspjela prepoznati na patologiji. Ipak, njezin otac ju je prepoznao i počeo plakati.

Foto: Privatna arhiva

Muža Mohammeda uhitili su dan poslije policajci u civilu dok je pio kavu. Zatvoren je i optužen za ubojstvo. Elanina obitelj, nakon njezine smrti, nije naslijedila gotovo ništa. On je uspio iskoristiti nekoliko sati prije uhićenja da prebaci obiteljskih 640.000 dolara na račun svog odvjetnika. U naznaci je pisalo 'novac za obranu'.

Elana je sahranjena 17. prosinca u Windsoru. Na njezinom pogrebu, njezina mlađa kćer je okupljenima pročitala jednu od pjesama koju je napisala njezina majka. O njoj, sestri i bratu nastavili su brinuti baka i djed, Elanini roditelji. Preselili su se u kćerinu kuću u Torontu kako bi djeca mogla nastaviti živjeti u sredini koju su poznavali. 

Komentari (89)
 • A taj je navodno školovan. Zamislite kakvi su ostali.

  19. 5. 2017,   19:24
  • nema to veze sa kirurgima,to je jednostavno ta znamenita arapsko africka mentaliteta.ako neces biti moja,neces biti nicija.tako oni gledaju na zene.

   20. 5. 2017,   02:18
  • medu kirurzima ima navodno dosta veliki broj psihopata.

   19. 5. 2017,   20:11
 • Prije nekoliko godina gledao sam film " Not without my daughter" koji je snimljen prema istinitom događaju. Amerikanka se udala za za muslimana iz Irana. Oboje su bili visoko obrazovani. Dok su boravili u USA, sve je bilo u redu, no on ju je nagovorio da se presele u Iran i tada je počeo pakao, jer je on počeo prema supruzi postupati onako kako je to uobičajeno u tom kulturnom krugu. Ukratko, žena je imala sreću da se je uz pomoć američkog veleposlanstva , zajedno s kćeri, izvukla iz te noćne more. Radikalni Islam i Zapadni civilizacijski krug, nisu kompatibilni. http://www.imdb.com/title/tt0102555/ . Naša zemljakinja , nije bila te sreće. Počivala u miru.

  19. 5. 2017,   19:25
  • tiha voda, hvala ti, i ja ga ga obozavam...moj tata je radio i zivio u iranu za vrijeme saha i homeinia, i upravo je homeini razlog zasto su se vratili doma '84., i dan dana pricaju o zivotu u iranu...evo ja sam imala srecu steci dosta prijatelja ovdje u swe koji mi isto to potvrdju sto i ti...ali sta je jedna mala hr napram perzije, eh...ne znam po meni oni su previse miroljubivi da se suprotstave islamu, za to ti je potrebna veca agresija...a o nama necu ni pricati...

   21. 5. 2017,   14:07
  • P.S. Iran i Hrvatska, najbolja su potvrda izreke: svaki narod zaslužuje vlast koju ima.

   20. 5. 2017,   23:57
  • @CarminaBurana (nick ti je genijalan , isto kao što je i glazba Carla Orffa). Kad bi ti bila/bio u pravu, iranski šah Reza Pahlavi, uspio bi u svojem naumu da Iran uključi u obitelj civiliziranih naroda. Nije uspio u svojem naumu upravo zbog svoje religijsko-ideološke zablude, potaknute Muhamedovom doktrinom : prvo pokušaj silom, a ukoliko ne ide, pokušaj drugim sredstvima. Silom nije uspjelo, a "druga sredstva" su bila ograničena vladavinom islamskih "autoriteta" . čija su glavna uzdanica "ajatolasi", a prvi među njima je bio Homeini, koji je sva civilizacijska postignuća ( koja je šah Reza Pahlavi, pod patronatom USA, pogrešno pokušao provesti . . n a s i l j e m ...), srušio i podredio iransko društvo islamskom dogmatizmu. U Iranu, više nema .š a h a... postoji samo .. p a t .

   20. 5. 2017,   23:40
  • milanmilan, razumijemo se :)) antemilica - ne slazem se po pitanju perzijaca, to je druga kultura, ali govorim o onima koji su van drzave upravo da ne bi trpili islam jer ga ne podnose (islam im je nametnut), mnogi moji iranci su ozenjeni drugim kulturama i funkcionira odlicno...kao sto sam rekla i sami iranci uvijek govore nikad za iranca koji podrzava islam, bolje se ubit...

   20. 5. 2017,   14:19
  • to je taj znameniti Arapsko-Africki mentalitet.ako neces biti moja neces biti nicija.drage zene,ni u snovima se nemojte upustati u vezu sa arapima,afrikancima

   20. 5. 2017,   02:17
  • sorry... zabuna.. i u filmu je Iran i islamski običaji

   19. 5. 2017,   22:40
  • milanmilan...u filmu-knjizi se ne radi o arapima vec irancima (perzijci), velika razlika...

   19. 5. 2017,   22:36
  • Gledao sam taj film prije sigurno 20 godina.. Sally Field.. Taj film.se ni jednom nije ponovio na tv... odličan jako napet zastrašujući film... okrutni običaji arapskog društva...

   19. 5. 2017,   22:34
  • i samo bi rekla, rijetko koja je prosla dobro ako se pokusala razvesti od arapa...to je gotovo nemoguce, radije ce ih ubiti jer to im je nesto sasvim normalno...procitajte knjigu Girls of Riyadh, or Banat al-Riyadh - Rajaa Alsanea...

   19. 5. 2017,   22:08
  • citala knjigu kao klinka...ima film na yt sad, al knjiga je puno bolja...do americkog veleposlanstav je dosla tek kad je prebjegla u tursku, do tad jedva da je imala pomoc...isto ne treba mijesati irance i arape...razlika je velika, druzim se s puno iranaca koji su bas zbog religije izbijegli van...i taj doktor je bio normalan dok ga religija nije obuzela...oni ne priznaju islam, islam im je nametnut...to ne pise u knjizi da je bila u braku prije, a i promijenili su identitet nakon bijega iz irana...ja uvijek uzimam americke filmove s dozom sumnje, mada su mi iranci pricali da je vrlo lako moguce sve istina jer i oni se boje iranaca koji podrzavaju islam...

   19. 5. 2017,   22:07
  • Film je odličan. Samo sam gledala intervju njegove rodbine, koja to sve negira. Posebno žene. Poslije je imala psihičkih problema, a kćerka joj je dobila autoimunu bolest Lupus, pa se liječila u Munchenu. Nisam sigurna, ali mislim da je ona prije bila u braku, te da je svoju djecu ostavila bivšem mužu.

   19. 5. 2017,   19:49
 • Sta se udavala za budalu

  19. 5. 2017,   19:15
  • Mladost -ludost

   20. 5. 2017,   08:27
  • Na trenutke je izgledao normalan.

   19. 5. 2017,   22:43