Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rogoznica: Ribari izvukli psinu od 350 kg na palubu

None Foto: Antonio Vidović 3

'Psina golema' dugačka 3,5 metra bezuspješno se odupirala i tražila izlaz iz mreže dok su je trojica ribara izvlačili na palubu kočarice 'Krknata'

Takvu golemu životinju u životu nisam vidio, rekao je Antonio Vidović koji je u ponedjeljak slikao ribare uz psinu golemu.
Njih trojica uhvatili su je u mrežu svojom kočaricom 'Krknata’, devet kilometara od rogozničke obale. Psina je teška 350 kilograma i dugačka oko 3,5 metra.
- Riba se toliko otimala da su je oni jedva uspjeli izvući iz mreže na palubu - kaže Antonio. Meso psine goleme završit će na jednoj od šibenskih tržnica.
- Psina golema druga je po veličini iza kitopsine, a može narasti i do 10 metara. Hrani se biljnim i životinjskim planktonom i u potpunosti je bezopasna za ljude. Mislim da su ribari uhvatili ženku. Zimi se ova vrsta hrani na površini mora pa su lak plijen kočaricama - rekao je Nikša Glavić sa Instituta za more i priobalje u Dubrovniku. Psine su prije lovili isključivo zbog mesa i kože. U nekoliko posljednjih godina love ih zbog ulja u njihovoj jetri koja je jako tražena i na cijeni.

Komentari (7)
  • A ja volim ribu...što se tiče izvlačenja psine-svaka čast!!

    12. 2. 2008,   16:10
  • Naravno da nije opasna za ljude ako se hrani planktonima, a ne ljudskim mesom ili ribama..

    12. 2. 2008,   16:27
  • i ovo nije opasno za ljude....hehe...aj da mi je i to čut.... inače FUUUJ, ne volim ribe!!!!! a riba sam u horoskopu...hihi =D

    12. 2. 2008,   15:19