Obavijesti

News

Komentari 4

Rohani: Embargo na iransku naftu čista imaginacija SAD-a

Rohani: Embargo na iransku naftu čista imaginacija SAD-a
1

Sjedinjene Države neće nikad uspjeti spriječiti Iran u izvozu nafte, rekao je u srijedu iranski predsjednik Hasan Rohani za posjeta Švicarskoj i nazvao objavu američkog State Departmenta "čistom imaginacijom"

VIDEO

Od povlačenja SAD-a u svibnju iz iranskoga nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015., Amerika je najavila ponovno uvođenje sankcija protiv Irana te izrazila nakanu da se iranski prihodi od prodaje sirove nafte "odmah smanje na nulu". To je u ponedjeljak rekao politički direktor State Departmenta Brian Hook. 

"Riječ je o pretjeranim izjavama koje se neće nikada realizirati", odgovorio je iranski predsjednik na konferenciji za novinare održanoj u Bernu zajedno sa švicarskim predsjednikom Alainom Bersetom. 

"U slučaju takva scenarija SAD bi nametnuo imperijalističku politiku, pritom flagrantno kršeći međunarodne zakone", istaknuo je Rohani. "Riječ je o čistoj imaginaciji, nepravednoj i neutemeljenoj. Dakle, tvrdi se da bi svi proizvođači nafte smjeli izvoziti svoju naftu, uz izuzetak Irana", zaključio je. 

Washington je zaprijetio kažnjavanjem stranih tvrtki ako budu surađivale i poslovale s Teheranom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Berset je dodao kako je SAD "uvjeren u to da u svijetu ima dovoljno kapaciteta za proizvodnju dodatne količine nafte."

Saudijska Arabija, prvi svjetski izvoznik nafte u utorak je objavila da je spremna iskoristiti svoje raspoložive kapacitete kako bi se povećalo vađenje sirove nafte i na taj se način tržište dovelo u ravnotežu. 

"Saudijska Arabija spremna je po potrebi početi koristiti svoje raspoložive kapacitete da bismo se u budućnosti suočili s bilo kakvim oscilacijama na tržištu", objavljeno je u priopćenju Vijeća ministara i nakon sjednice kojom je predsjedao kralj Salman. Njegova izjava potvrđuje nedavne objave američkog predsjednika Trumpa i Bijele kuće. 

No predsjednik Rohani u utorak je zaprijetio prekidom isporuke nafte iz susjednih zemalja ako Washington i dalje bude pritiskao sve zemlje da prestanu kupovati iransku naftu. 

Njegova izjava, objavljena u utorak na internetskoj stranici iranskoga predsjedništva i djelomično ponovljena na konferenciji za novinare u Švicarskoj, može se tumačiti na razne načine, piše Reuters te dodaje da na pitanje novinara je li riječ o prijetnji, Rohani nije želio pojasniti svoju izjavu. 

Iranski dužnosnici u prošlosti su prijetili blokadom Hormuškog tjesnaca, geopolitički jednoga od najvažnijih zemljopisnih područja na svijetu, uz Bab el-Mandeb, Suez, Gibraltar i Panamski kanal.

Naime, kroz ovu dodirnu točku Islamske republike Iran, Sultanata Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata u svijet odlazi oko 20 posto svjetske nafte te oko 35 posto sve nafte koja se prevozi morskim putem. Prosječno 14 tankera svakodnevno prođe Hormuz, noseći pritom 17 milijuna barela sirove nafte. Većina, odnosno 85 posto nafte završi u Japanu, Indiji, Južnoj Koreji i Kini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora