Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rohatinski i direktor Zabe sukobili se oko tečaja kune

None Foto: Boris Ščitar/VL

Franjo Luković tvrdi da je povećanje kamata na kredite neizbježno. Guverner je ljutit zbog izjava koje stvaraju psihozu i protivi se slabljenju kune

Iako je prije samo dva mjeseca povukao odluku o povećanju kamata na kredite, predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković sad tvrdi da je njihovo povećanje neminovno. Najavio je da će kamate uskoro rasti do 1 posto. Banke su lani ostvarile 14,7 milijardi kuna dobiti. Premijer Sanader tražio je od banaka da ne dižu kamate na postojeće kredite građana: “Znam da to nije moj posao, ali ja zato brinem o što boljem standardu građana”. Polemiku s guvernerom Rohatinskim potaknuo je Lukovićev poziv središnjoj banci da oslabi kunu.
- Pitanje je brani li se obranjivo ili neobranjivo - rekao je Luković i ističe da promjena tečaja do 10 posto za banke ne bi bila zabrinjavajuća. Ostvari li se ovaj scenarij, rasle bi rate kredita građana, ali i cijene, jer nam je uvoz još uvijek veći od izvoza. Primjerice, ako netko plaća 3000 kuna na mjesec za ratu kredita, ona bi mu rasla za 300 kn, što znači da bi u godini morao izdvojiti 3600 kuna više.
Željko Rohatinski je ljutit da takve izjave koje stvaraju psihozu daje predsjednik najjače banke u Hrvatskoj. Tvrdi da time gube svi jer bi rast rata kredita povećao rizik da se oni neće vraćati. Uz njega je stala i Vlada, a učinit će sve da mu pomognu održati stabilan tečaj. Predsjednik Stjepan Mesić smatra da će kuna ostati pod kontrolom te da euro neće rasti na osam kuna.

SLABLJENJEM KUNE RASLI BI I SVI KREDITI
Ekonomski stručnjaci slažu se da je nužno još neko vrijeme, s obzirom na krizu, održavati stabilnost tečaja. Član Ekonomskog vijeća, SDP-ovac Ljubo Jurčić, ističe da bi slabljenje tečaja rezultiralo udarom na povećanje cijena, a građanima i tvrtkama stvorilo probleme pri otplati rata kredita. U istom problemu našla bi se i država.

Komentari (14)
  • Rohatinski je u pravu,direktor Zabe samo potiče špekulantske transakcije na financijskom tržištu što može samo dodatno deprecirati kunu/destabilizirati tržište...

    16. 2. 2009,   19:55
  • Ljudi roknut ce sve, banke, monetarni fond, kuna, plin, turizam....tek slijedi uzas

    16. 2. 2009,   20:05
  • živio rohatinski! skroman i pametan čovijek,pošten i rijedak

    16. 2. 2009,   19:18