Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rohatinski pesimističan: Palo je sve što ne bi trebalo padati

None Foto: Goran Kovačić/Pixsell 5

Pala je industrijska proizvodnja, zaposlenost, građevinski sektor, smanjen je izvoz, a jedino raste inflacija - rekao je Rohatinski smatra da slijedi pad BDP-a od 1 posto

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski rekao je da je u prvom kvartalu 2012. palo sve što ne bi trebalo padati. 

- Pala je industrijska proizvodnja, zaposlenost, građevinski sektor, smanjen je izvoz, a jedino raste inflacija - rekao je Rohatinski u Opatiji. Procjena HNB-a je da će stopa inflacije ove godine biti visokih 3,5%.

Ovo je, inače, prvo obraćanje Rohatinskog u javnosti do dolaska Milanovićeve Vlade na vlast. Rohatinski procjenjuje da slijedi pad BDP-a od 1% čime se priklonio prognozama većine domaćih i stranih analitičara.

- U prvom kvartalu jedino su dobri rezultati iz turizma, ali njihov utjecaj na kretanja nije tako velik. Ne očekujem da će drugi kvartal biti bitno bolji od prvog. Čak i ako dođe do promjena trendova u drugom dijelu godine, oni neće imati tu snagu da promijene predznak ključnih parametara u 2012., a on je negativan - rekao je Rohatinski. Te prognoze, dodao je guverner, nisu blistave ako se promatraju s aspekta socijalnih očekivanja i političkih obećanja, no nisu ni tako loše, ako se godina iskoristi da se poslože kockice i počnu otvarati preduvjeti da do 2013. ekonomija počne lagano rasti, javlja večernji.hr

Guverner je odgovorio i na kritike da monetarna politika nije dovoljno ekspanzivna te podsjetio da se nakon 2008. u središnjoj banci oslobodilo oko 46 milijardi kuna likvidnosti. 

- Problem je što se taj novac nije pretvorio u kredite u realnom sektoru. Tu ne pomaže nikakvo bacanje novca iz helikoptera ili 'revolucionarne' ideje o izravnom kreditiranju proizvodnje od središnje banke, već jedino dugo tražene reforme i strukturne promjene. Vlada je toga svjesna - rekao je Rohatinski.

Linić: Inflacija neće rasti

Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto. Premijer Milanović je zadužio sve ministre da u svojim sektorima ostvare taj rast. Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog, rekao je Slavko Linić, ministar financija i tako komentirao prognozu guvernera HNB-a, javlja HRT. Linić tvrdi i kako procjena HNB-a o tome da će stopa inflacije ove godine biti visokih 3,5% nije točna te je naglasio kako ostaje pri projekciji Vlade od 2,3 posto. 

Komentari (91)
  • Rohatinski je realan, a ne pesimističan...

    10. 5. 2012,   12:20
  • E moj Rohatinski, palo je mnogo vise od toga sto si ti naveo! Palo je ono najvaznije a to je povjerenje i nada ljudi u novu vladu, u Hrvatsku drzavu..

    10. 5. 2012,   14:14
  • Inflacija , kao i štetno vezanje za EU , je odoka 30% u zadnjih par godina. Zato vam je kupovna moć sve manja. Netrebaš biti doktor ekonomije za shvatiti da su naši proizvodi postali preskupi, cijena koštanja života (standard) je najniži od 1991. Cijena koštanja države (aministracije) je porasla 5 puta od kad je kradezea...Državni proračun u ratu ( isti omjer) je bio 12 Mlrd dolara, 87 milijardi kuna, A danas je? 25 milijardi dolara....to sve treba netko platiti odnekuda..oorezi i prirezi su na najvišoj stopi održivosti ikakvog poslovanja. Primjenili su totlano krivi princip - smanjenje javne potrošnje NEĆE napuniti državnu blagajnu nego je upropastiti. Naši porezni i carisnki sustav su smijeh totalni...Svi tajkuni uredno izbjegavaju , carina se određuje "preko babe i stričeva" ili "odoka". Sićosi plaćaju jer nemaju izbora, pošto je sudstvo korumpirano do očiju. BtW - EC nam je "oprostio" sudstvo - inače ne bi imali šanse za prijem da su se držali pravila.. Itd..itd..

    10. 5. 2012,   14:47