Obavijesti

News

Komentari 91

Rohatinski pesimističan: Palo je sve što ne bi trebalo padati

Rohatinski pesimističan: Palo je sve što ne bi trebalo padati
5

Pala je industrijska proizvodnja, zaposlenost, građevinski sektor, smanjen je izvoz, a jedino raste inflacija - rekao je Rohatinski smatra da slijedi pad BDP-a od 1 posto

VIDEO

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski rekao je da je u prvom kvartalu 2012. palo sve što ne bi trebalo padati. 

- Pala je industrijska proizvodnja, zaposlenost, građevinski sektor, smanjen je izvoz, a jedino raste inflacija - rekao je Rohatinski u Opatiji. Procjena HNB-a je da će stopa inflacije ove godine biti visokih 3,5%.

Ovo je, inače, prvo obraćanje Rohatinskog u javnosti do dolaska Milanovićeve Vlade na vlast. Rohatinski procjenjuje da slijedi pad BDP-a od 1% čime se priklonio prognozama većine domaćih i stranih analitičara.

- U prvom kvartalu jedino su dobri rezultati iz turizma, ali njihov utjecaj na kretanja nije tako velik. Ne očekujem da će drugi kvartal biti bitno bolji od prvog. Čak i ako dođe do promjena trendova u drugom dijelu godine, oni neće imati tu snagu da promijene predznak ključnih parametara u 2012., a on je negativan - rekao je Rohatinski. Te prognoze, dodao je guverner, nisu blistave ako se promatraju s aspekta socijalnih očekivanja i političkih obećanja, no nisu ni tako loše, ako se godina iskoristi da se poslože kockice i počnu otvarati preduvjeti da do 2013. ekonomija počne lagano rasti, javlja večernji.hr

Guverner je odgovorio i na kritike da monetarna politika nije dovoljno ekspanzivna te podsjetio da se nakon 2008. u središnjoj banci oslobodilo oko 46 milijardi kuna likvidnosti. 

- Problem je što se taj novac nije pretvorio u kredite u realnom sektoru. Tu ne pomaže nikakvo bacanje novca iz helikoptera ili 'revolucionarne' ideje o izravnom kreditiranju proizvodnje od središnje banke, već jedino dugo tražene reforme i strukturne promjene. Vlada je toga svjesna - rekao je Rohatinski.

Linić: Inflacija neće rasti

Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto. Premijer Milanović je zadužio sve ministre da u svojim sektorima ostvare taj rast. Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog, rekao je Slavko Linić, ministar financija i tako komentirao prognozu guvernera HNB-a, javlja HRT. Linić tvrdi i kako procjena HNB-a o tome da će stopa inflacije ove godine biti visokih 3,5% nije točna te je naglasio kako ostaje pri projekciji Vlade od 2,3 posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.