Obavijesti

News

Komentari 2

Ručak i druženje s azilantima: 'Dijelimo iskustvo rata s vama'

Ručak i druženje s azilantima: 'Dijelimo iskustvo rata s vama'
1

Nitko se od azilanata u Karlovcu, rečeno je, nije požalio ni na najmanji znak ksenofobije, a osim na ljubaznu riječ nailaze i na konkretnu dobrodošlicu

VIDEO

U Karlovcu je u subotu za deset azilantskih obitelji iz Sirije Medžlis islamske zajednice organizirao ručak i druženje, na kojem su bili i predstavnici organizacija koji im pomažu u procesu integracije, prije svega UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Isusovačka služba za izbjeglice (JRS).

Janko Gredelj iz JRS-a rekao je da put integracije nije jednostavan. Azilanti moraju nastaviti intenzivno učiti hrvatski jezik, što su započeli u Kutini u Prihvatilištu za tražitelje azila, da bi se pripremili za zapošljavanje i što prije i uspješnije postali samostalni i ravnopravni građani. Naime, ako se u roku od dvije godine ne integriraju, ostat će bez pomoći.

- Ali Hrvatska vapi za radnom snagom, u Karlovcu je sada 20 azilanata prijavljeno na Zavod za zapošljavanje, za sada su dobro prihvaćeni u Karlovcu, dobili smo i prostor od Grada u kojem će kolega Said al Ahmed, koji je u Hrvatskoj devet godina, biti za njih tu svakog dana i nema straha - rekao je Gredelj.

Mirjana Pogačić iz karlovačkog Centra za socijalnu skrb poželjela je azilantima da život u Karlovcu provedu u miru, zdravlju, veselju i ljubavi, te podsjetila sve okupljene da i mi u Hrvatskoj imamo iskustvo rata, pa i iskustvo rada s ljudima u izbjeglištvu i općenito s ljudima u potrebi.

- Znajte da to iskustvo rata dijelimo s vama, da vas razumijemo i da ćemo učiniti sve da vam pomognemo u prevladavanju svih poteškoća s kojima će te se susresti - poručila im je Pogačić.

"Dobro, dobro, lijepo"

Renata Kućan iz karlovačke gradske uprave poželjela je svima dobrodošlicu, posebno djeci koja su već upisana u karlovačke osnovne škole. U četvrti je razred prije desetak dana učiteljica Osnovne škole Braća Seljan Sanja Ravbar dobila brata i sestru, Kurde iz sirijske obitelji Abdo

- Jako su lijepo prihvaćeni, jer su krasni, vrijedni i motivirani i s odličnim znanjem matematike. Upravo nam je matematika sada dobar početak suradnje, jer jezična barijera još postoji, ali zbog činjenice da su djeca lijepo prihvaćena vjerujem da će biti sve sjajno - rekla je učiteljica Ravbar.

Njezina učenica Ruja Abdo je već u Kutini učila hrvatski i pomalo govori, a na pitanje novinara ima li prijateljicu odmah odgovara: "Da, imaš".  Kaže "jedna Ana i jedan Anđela", na pitanje kako se zove prijateljica i "ne znam" na upit koji predmet najviše voli i tek za pitanje kako joj se sviđa u školi i u Karlovcu trebala je pomoć prevoditelja i odgovorila na hrvatskom: "Da, dobro, dobro, lijepo".

Iza nje i njene obitelji su traumatična iskustva iz ratom razorenog Alepa, odakle su izbjegli u Tursku, a gdje su ušli u program međunarodne zaštite i dobili azil u Hrvatskoj kvoti preseljenja. Njih država Hrvatska pomaže s uobičajenim socijalnim i zdravstvenim pravima, kao i za hrvatske državljane, ali i s plaćanjem troška stanovanja (do dvije godine), te sa 280 sati učenja hrvatskog jezika. Do tada odrasli trebaju naći posao i samostalno financirati svoj život.

Hrvatska pozitivan primjer integrativne priče muslimana

Nitko se od azilanata u Karlovcu, rečeno je, nije požalio ni na najmanji znak ksenofobije, a osim na ljubaznu riječ nailaze i na konkretnu dobrodošlicu, tako je Miro Brežan, nositelj crnog pojasa, u svom borilačkom klubu svoj sirijskoj djeci omogućio besplatne treninge za taekwondo.

IOM organizira preseljenja za ljude u potrebi svuda u svijetu, pa i u ovom slučaju iz izbjegličkih kampova u Turskoj u Hrvatsku, rekao je Igor Aničić. Prethodna iskustva govore da je dobar dio azilanata otišao iz Hrvatske, uglavnom u druge zemlje Europske unije.

U tome, kaže, nema ništa lošeg, proces je to u kojem oni sada imaju praktički sva građanska prava i hrvatske putne isprave, koja je ujedno i putovnica Europske unije. Prvotno se određene zemlje pobrinu za određenu kvotu u procesu integracije, dobiju od te zemlje sva socijalna i druga prava, a kasnije ide put zapošljavanja po vlastitim sposobnostima i snalaženju.

Glavni imam Admir Muhić rekao je da oni u džamiji u Karlovcu imaju svakodnevno služenje, da su s pristiglim Sirijcima istog mezheba, učenja ili pravca, jednog od četiri u islamu, jer su svi suniti, odnosno da su na sunitskom ili srednjem putu islama.

- Uključit ćemo svu djecu u metkeb, odnosno katehetski vjeronauk i to prvenstveno da im pomognemo u učenju hrvatskog jezika, da se lakše snađu, da ovdje dobiju i duhovnu i svaku drugu zaštitu, jer je ovo više od vjere, nudimo im sve što im je potrebno u danom trenutku - rekao je.

U ime Mešihata Bermin Meškić istaknuo je kako je Hrvatska pozitivan primjer integrativne priče muslimana, da je Islamska zajednica u Hrvatskoj neizostavni dio hrvatskog društva, te je cilj muslimanima u Hrvatskoj da se i ovi novopridošli sugrađani dobro integriraju.

- U zadnje smo vrijeme svjedoci i negativnih priča, uznemirujućih vijesti, nedaleko od nas, na granici s BiH, a današnji je događaj primjer solidarnosti, humanosti i topline. Želim vjerovati da ćemo u RH najčešće pokazivati ovo lice, znam da će biti tako sve dok bude potrebe za hrvatskom pomoći - rekao je Meškić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa