Obavijesti

News

Komentari 8

Rujanski rezultati: Dva posto više noćenja, Kvarner slabiji

Rujanski rezultati: Dva posto više noćenja, Kvarner slabiji
1

U turističkim djelatnostima je tijekom 2014. godine novozaposleno 35.800 ljudi, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od velikih 12,6 posto

VIDEO

Na Jadranu i u Zagrebu u rujnu je zabilježeno 1,5 milijuna dolazaka i 8,8 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od 0,23 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima. Povećanje je vidljivo i u kumulativno kada se zbroje sva noćenja i dolasci od siječnja do rujna 2014. Ostvareno je 12,1 milijuna dolazaka ili 4,2 posto više te 70,7 milijuna noćenja ili 2 posto više. To su podaci koje je u petak predstavio ministar turizma Darko Lorencin

Većina županija je u rujnu, osim Kvarnera i Ličko-senjske županije, ostvarila porast u broju noćenja. Najveće poraste bilježe Grad Zagreb s 175.550 noćenja (9,78 posto više nego u rujnu 2013.), Splitsko-dalmatinska županija s 1,77 milijuna noćenja (6,48 posto više nego rujan 2013.), Istra s 2,9 milijuna noćenja (3,2 posto više nego u rujnu 2013.). Dubrovačko-neretvanska županija bilježi 891.863 tisuća noćenja (porast od 2 posto), Šibensko-kninska 611.983 tisuća noćenja (porast od 1,5 posto), Zadarska 916.820 tisuća noćenja (porast od 1,44 posto). 

Pad u noćenjima bilježe Kvarner s 1,3 milijuna noćenja (pad od 5,7 posto) te Ličko-senjska županija sa 178.597 (pad od 3,3 posto).

- Rujan je bio je vrlo dobar te na razini Hrvatske bilježimo porast u dolascima i u noćenjima. Sezona je vrlo izazovna, no vjerujemo da će i mjesec listopad opravdati očekivanja te da će posezona biti dobra, i što se tiče fizičkog prometa, ali i potrošnje. Ukupno gledajući, iza nas je uspješna špica sezone, u kojoj smo se borili s mnogim izazovima, lošim vremenskim prilikama i lošim rasporedom praznika na našim glavnim emitivnim tržištima. Posebice raduju porasti s naših glavnih tržišta, ali i povećanje, primjerice turista s britanskog tržišta, koje se trenutno nalazi na devetom mjestu - istaknuo je Lorencin.

U turizmu novozaposleno 35.800 ljudi

Ministar se ukratko osvrnuo i na podatke HZZ-a o zaposlenima u turizmu tijekom 2014. U navedenom je periodu u turističkim djelatnostima novozaposleno je 35.800 osoba, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast od 12,6 posto. Udio novozaposlenih u turizmu u ukupnom broju novozaposlenih trenutno je 23,5 posto. 

Od siječnja do kolovoza najviše je zaposleno konobara, kuhara i sobarica koji čine gotovo trećinu svih novozaposlenih, s time da je broj novozaposlenih konobara povećan 12 posto, kuhara 15 posto, a sobarica 4 posto.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"