Obavijesti

News

Komentari 1

Rumunji biraju predsjednika: Očekuje se pobjeda Iohannisa

Rumunji biraju predsjednika: Očekuje se pobjeda Iohannisa
1

Zapadni saveznici i Europska unija 60-godišnjeg Iohannisa hvale zbog pokušaja zaštite vladavine prava a posebice od pokušaja da se ograniči neovisnost sudaca

VIDEO

Rumunji su u nedjelju počeli izlaziti na drugi krug predsjedničkih izbora na kojima se očekuje pobjeda sadašnjeg predsjednika Klausa Iohannisa koji je obećao ponovno pokrenuti reformu pravosuđa usporenu radom niza socijaldemokratskih vlada.

Iako nije bilo istraživanja javnog mišljenja u zadnje vrijeme analitičari smatraju da će Iohannis uvjerljivo pobijediti bivšu premijerku i vođu socijaldemokrata Vioricu Dancilu.

Rumunjska je pod vodstvom niza socijaldemokratskih vlada oslabila neovisnost sudstva i odustala od niza antikorupcijskih mjera i zbog toga zaradila snažne kritike Bruxellesa.

Zapadni saveznici i Europska unija 60-godišnjeg Iohannisa hvale zbog pokušaja zaštite vladavine prava a posebice od pokušaja da se ograniči neovisnost sudaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na predsjedničkoj dužnosti od 2014. Iohannis je u središte kampanje stavio borbu protiv korupcije i socijaldemokratskih nastojanja da se proguraju zakoni koji bi ublažili mjere protiv korupcije.

Birališta se zatvaraju u 21 sat i odmah po njihovu zatvaranju očekuju se prvi rezultati izlaznih anketa.

Iohannis je prikupio u prvom izbornom krugu početkom studenoga 36 posto glasova.

Političar s desnog centra, bivši profesor fizike i pripadnik njemačke manjine, zagovara europske vrijednosti i dijeli stajališta Berlina i Pariza u većini pitanja koja se tiču 28 članica EU-a, čime je više puta iritirao populističke čelnike u Budimpešti i Varšavi.

Dancila, koja se uz Iohannisa s 24 posto osvojenih glasova kvalificirala za drugi krug, u kampanji je kao svoj ulog isticala gospodarski rast i pozitivne financijske izglede.

No Dancilu tereti velik uteg:  parlament ju je nedavno smijenio s premijerske dužnosti. Kritičari su je k tomu nazivali marionetom Liviua Dragnee, najmoćnijeg čovjeka u njezinoj stranci koji je u svibnju završio u zatvoru zbog korupcije. 

Ovlasti predsjednika u Rumunjskoj su ograničene, no izbori su važan pokazatelj stanja nacije nakon nedavnih nemira te godinu dana do parlamentarnih izbora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje