Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rumunji biraju predsjednika: Očekuje se pobjeda Iohannisa

None Foto: Reuters

Zapadni saveznici i Europska unija 60-godišnjeg Iohannisa hvale zbog pokušaja zaštite vladavine prava a posebice od pokušaja da se ograniči neovisnost sudaca

Rumunji su u nedjelju počeli izlaziti na drugi krug predsjedničkih izbora na kojima se očekuje pobjeda sadašnjeg predsjednika Klausa Iohannisa koji je obećao ponovno pokrenuti reformu pravosuđa usporenu radom niza socijaldemokratskih vlada.

Iako nije bilo istraživanja javnog mišljenja u zadnje vrijeme analitičari smatraju da će Iohannis uvjerljivo pobijediti bivšu premijerku i vođu socijaldemokrata Vioricu Dancilu.

Rumunjska je pod vodstvom niza socijaldemokratskih vlada oslabila neovisnost sudstva i odustala od niza antikorupcijskih mjera i zbog toga zaradila snažne kritike Bruxellesa.

Zapadni saveznici i Europska unija 60-godišnjeg Iohannisa hvale zbog pokušaja zaštite vladavine prava a posebice od pokušaja da se ograniči neovisnost sudaca.

Na predsjedničkoj dužnosti od 2014. Iohannis je u središte kampanje stavio borbu protiv korupcije i socijaldemokratskih nastojanja da se proguraju zakoni koji bi ublažili mjere protiv korupcije.

Birališta se zatvaraju u 21 sat i odmah po njihovu zatvaranju očekuju se prvi rezultati izlaznih anketa.

Iohannis je prikupio u prvom izbornom krugu početkom studenoga 36 posto glasova.

Političar s desnog centra, bivši profesor fizike i pripadnik njemačke manjine, zagovara europske vrijednosti i dijeli stajališta Berlina i Pariza u većini pitanja koja se tiču 28 članica EU-a, čime je više puta iritirao populističke čelnike u Budimpešti i Varšavi.

Dancila, koja se uz Iohannisa s 24 posto osvojenih glasova kvalificirala za drugi krug, u kampanji je kao svoj ulog isticala gospodarski rast i pozitivne financijske izglede.

No Dancilu tereti velik uteg:  parlament ju je nedavno smijenio s premijerske dužnosti. Kritičari su je k tomu nazivali marionetom Liviua Dragnee, najmoćnijeg čovjeka u njezinoj stranci koji je u svibnju završio u zatvoru zbog korupcije. 

Ovlasti predsjednika u Rumunjskoj su ograničene, no izbori su važan pokazatelj stanja nacije nakon nedavnih nemira te godinu dana do parlamentarnih izbora.

Komentari (1)
  • Samo nemoj ovu da izaberu ...na slici ista naša pevaljka Lepa Koli

    24. 11. 2019,   09:18