Obavijesti

News

Komentari 0

Rumunjska: Na referendumu o braku do podne ni 12% birača

Rumunjska: Na referendumu o braku do podne ni 12% birača
1

Protivnici istospolnog braka u nedjelju su mukotrpno nastojali mobilizirati birače da izađu na birališta drugog dana referenduma kojim se želi u ustavu brak definirati kao zajednica muškarca i žene

VIDEO

U nedjelju poslije podne vladala je potpuna neizvjesnost u ishod izjašnjavanja jer izlaznost nije dosegnula ni 12 posto do podneva, a potreban je odziv barem 30 posto za 19 milijuna upisanih birača da bi referendum bio valjan.

Brojni su Rumunji ravnodušni, čak neprijateljski raspoloženi prema referendumu takve vrste. Inicijatori žele da se brak definira kao "zajednica muškarca i žene", a ne "supružnika", kako sada stoji u rumunjskom ustavu. 

Mnogi birači drže da je izjašnjavanje golemo rasipanje novca, piše agencija AFP. Dodaje da mobilizaciji birača nije pomogao ni novi poziv u nedjelju patraijarha utjecajne Pravoslavne crkve Daniela da glasaju jer je to "čin dobrostiv za obitelj i narod".

Rumunjska Pravoslavna Crkva bogata je i utjecajna institucija, a patrijarh je već ranije poručio da je referendum "iskaz domoljublja".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Protivnici referenduma nadaju se da će odziv biti tako slab da inicijativa neće uspjeti. 

Vladajući socijaldemokrati i njihovi liberalni saveznici tvrde da su neutralni u pogledu referenduma. No na terenu njihovi zastupnici sudjelovali su na misama i skupovima na kojima su pravoslavni svećenici vodili  kampanju za "da", što govori o povezanosti religije i politike.

Rumunjska, članica Europske unije, depenalizirala je homoseksualnost tek početkom 2000-ih.

Inicijatori referenduma su konzervativci okupljeni u "Koaliciju obitelji" koja tvrdi da je prikupila tri milijuna potpisa za održavanje referenduma.

Aktivisti za ljudska prava sumnjaju da oni, uz potporu Crkve, pripremaju druge inicijative, uključujući ograničenje pristupa spolnom odgoju ili pobačaju.

U takvom ozračju ginekolozi desetak bolnica sada obijaju izvoditi pobačaje pozivajući se na priziv savjesti.

To je osjetljivo pitanje u zemlji u kojoj je gotovo 10.000 žena umrlo zbog ilegalnih pobačaja nakon što je 1966. diktator Nicolae Ceausescu zabranio sve oblike kontracepcije.

Nekoliko europskih zastupnika žestoko je kritiziralo referendum protiv istospolnih brakova, ocijenivši da nije u skladu s obvezama Rumunjske kada je riječ o ljudskim pravima.

Bukurešt je izložen i europskim kritikama zbog niza reformi koje Bruxelles smatra napadom na pravosuđe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a