Obavijesti

News

Komentari 202

Rumunjska povlači uredbu o dekriminalizaciji korupcije

Rumunjska povlači  uredbu o dekriminalizaciji korupcije
3

U nedjelju ćemo održati izvanredni sastanak kako bismo povukli uredbu i pronašli pravni način za njezino suzbijanje, kazao je Grindeanu u govoru koji je prenosila televizija

VIDEO

Rumunjska vlada u nedjelju povlači uredbu o dekriminalizaciji nekih koruptivnih radnji, izjavio je u subotu premijer Sorin Grindeanu ispred čijeg se ureda protiv tog zakona okupilo večeras oko 140.000 prosvjednika koji su oko Palače parlamenta formirali ljudski lanac.

"U nedjelju ćemo održati izvanredni sastanak kako bismo povukli uredbu i pronašli pravni način za njezino suzbijanje", kazao je Grindeanu u govoru koji je prenosila televizija, javio je Reuters.

Kontroverznu uredbu koja daje više slobode korumpiranim dužnosnicima donijela je prije pet dana vlada pod vodstvom Socijaldemokratske stranke (PSD) koja je na vlasti od 4. siječnja. Prema uredbi, korumpirani dužnosnici mogu završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama preko 200.000 leja (47.500 dolara). Propis također dopušta korumpiranim dužnosnicima da potpuno izbjegnu kaznu u nekim slučajevima, primjerice kad se kriminal dogodi između članova iste obitelji, piše BBC.

Stotine tisuća Rumunja svakodnevno prosvjeduje protiv spomenute uredbe prema kojoj bi i osuđenici za korupciji bili pušteni na slobodu. To su najveći prosvjedi u toj istočnoeuropskoj zemlji od pada komunizma 1989.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

PSD je ranije najavio da će uredba stupiti na snagu 10. veljače u ponoć. Kad bi stupila na snagu, čelnik rumunjske vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea bio bi među onima koji bi se okoristili uredbom. Njemu je bilo zabranjeno da preuzme dužnost kao premijer nakon izbora u prosincu zbog  mogućnosti da bude osuđen u sudskom sporu zbog korupcije.

Ustavni sud u međuvremenu je primio tri peticije sa zahtjevom da se preispita legalnost uredbe koja je također izazvala kritike u Europskoj uniji i SAD-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag