Obavijesti

News

Komentari 23

Rumunjski političar želi da vojska pobije tisuće medvjeda

Rumunjski političar želi da vojska pobije tisuće medvjeda
1

U Rumunjskoj ih živi između 3000 i 8000 medvjeda. Vlada je nedavno povećala godišnju kvotu za odstrel na čak 550, što kritičari nazivaju legalizacijom krivolova.

VIDEO

Utjecajni lokalni rumunjski političar Csaba Borboly javno je pozvao policiju, paramilitarne skupine i vojsku da pomognu u istrebljivanju medvjeda u toj zemlji. On je za rumunjske medije izjavio da su "mjere zaštite medvjeda dovele do toga da se njihov broj višestruko povećao".

Borboly nije ulazio u objašnjavanje što je osobno očekivao da bi mogao biti cilj zakonske zaštite medvjeda na nacionalnoj razini, ako ne upravo povećanje njihove populacije. Borboly je inače predsjednik županijskog vijeća transilvanijske županije Harghita s većinskom mađarskom nacionalnom manjinom.

U pozivu na masakr nad medvjedima Borboly je zavapio zbog sve većih materijalnih šteta koje medvjedi, kako kaže, nanose u ljudskim naseljima. Pritom je rekao i to da mjere za održavanje broja medvjeda konstantnima nisu učinkovite, te je zatražio od vlade da medvjede počne tretirati poput poplava, suša, požara, odnosno kao još jednu vrstu prirodne katastrofe.

Te mjere se u Rumunjskoj inače svode isključivo na ubijanje medvjeda. Prije samo nekoliko tjedana vlada u Bukureštu povisila je broj medvjeda za koje će u sljedećoj godini dopustiti lovcima da ih ubiju sa 335 na 550. I to nakon što je već i ta kvota od 335 medvjeda određenih za odstrel povećana, odnosno donesena prije samo dvije godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Rumunjskoj danas živi, procjenjuje se, između 3000 i 8000 medvjeda, što je najveća medvjeđa populacija u EU. Ovako veliki nesrazmjer u procjenama njihovog broja posljedica je izrazito loše organizacije brojenja medvjeda.

Njihov broj nadziru prvenstveno lovačka društva. A kako ih je u toj zemlji čak nekoliko stotina, pretpostavlja se da mnogi medvjedi budu prebrojeni i nekoliko puta jer jednostavno šeću iz područja jednog lovačkog društva u drugo.

Ekološke organizacije i dobar dio političke scene ovakvu vladinu politiku prozivaju kao jeftin način da se zarađuje na ubijanju tih životinja. Svaki ubijeni medvjed u Rumunjskoj se naplaćuje 10.000 eura, a osim godišnje kvote određene za ubijanje, mnoštvo medvjeda strada u krivolovu.

Lovci na medvjeđe glave u Rumunjsku pristižu iz cijele Europe. Jer na većem dijelu kontinenta medvjeda u divljini skoro da više i nema. A kad se kvota ispuni, na crnom tržištu svaki ulovljeni medvjed zna dostići i cijenu od 20.000 eura.

Još jedan problem je i to što lovci u pravilu love odrasle mužjake, i to alfa mužjake koji svojim prirodnim ponašanjem pridonose upravo stabilnijem broju medvjeda u divljini. Njihovo mjesto u prirodnom poretku potom zauzimaju mlađi medvjedi, koji su i skloniji avanturama i pokretniji, a to znači da su i skloniji upadanju u urbana područja.

Kritičari u Rumunjskoj stoga za sve probleme s medvjedima optužuju vladu da jednostavno ne zna kako upravljati prirodnim blagom Rumunjske. Ovogodišnji incidenti s upadom medvjeda u naselja i gradove, posebno tamo gdje se odlaže smeće, kažu, direktna su posljedica katastrofalnih meteoroloških uvjeta ove godine, zbog kojih su medvjedi u prirodi ostali bez hrane, pa u gradove odlaze isključivo zbog neprirodne gladi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1