Obavijesti

News

Komentari 48

Rupa u zakonu: Zatvorenici su napisali knjige i sada žele izaći

Rupa u zakonu: Zatvorenici su napisali knjige i sada žele izaći
1

Izmjenom zakona od 2013. godine rumunjskim zatvorenicima za svaku knjigu, koju napišu dok su iza rešetki, kazna se umanjuje za 30 dana. Mnogi su to iskoristili

VIDEO

Rumunjska verzija popularne igre Monopoly mogla bi uskoro dobiti novu karticu - onu koja omogućuje igraču slobodan izlazak mogla bi zamijeniti karticu "napiši knjigu u zatvoru". 

Naime, izmjenom zakona od 2013. godine zatvorenicima za svaku knjigu, koju napišu dok su iza rešetki, kazna se umanjuje za 30 dana. U namjeri da se što prije dokopaju slobode, rumunjski tajkuni i političari na veliko su se bacili u spisateljske vode, javlja Economist.

Među onima koji su uzeli pero u ruke ili to tek namjeravaju, su i bivši premijer Adrain Nastase, biznismen i bivši ministar u vladi  Gheorghe Copos, tajkun i političar Gigi Becali te vjerojatno najbogatiji čovjek u zemlji, Ioan Niculae.

Bivša nogometna zvijezda Gica Popescu osuđen zbog pranja novca nadomak je ranijeg puštanja iz zatvora nakon objave četiri knjige. Među novim spisateljskim zvijezdama još je cijeli niz osuđenih sportaša i političara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije 2013. godine zakon je omogućavao ranije puštanje iz zatvora onima koji objave akademske radove, a kriteriji su bili precizirani i striktni, pa nije bila moguća zlouporaba ove odredbe. Novi zakon je također trebao imati takve kriterije, koje je trebalo precizirati ministarstvo pravosuđa te odobriti vlada, no to se nije nikad dogodilo. Sve dok se ova rupa u zakonu ne ispravi, zatvorenici će je iskorištavati.

U rumunjskim zatvorima nisu dozvoljena računala, a knjižnice imaju samo osnovne knjige. Zatvorenici knjige pišu olovkom na papir. Rumunjski novinari tvrde da imućniji zatvorenici obično unajmljuju akademike koji nadgledaju njihov rad. Oni su pisci u sjeni koji zapravo napišu knjigu, zatim se rukopis prokrijumčari u zatvor gdje ga onda zatvorenik prepiše ručno. Izdavač otisne nekoliko primjeraka knjige koju potom ocjenjuje odbor za pomilovanja te odlučuje je li djelo vrijedno smanjenja kazne.

Plagijati, knjiga o nogometnom klubu, matičnim stanicama...

Većina djela naišla je na podsmijeh. Gheorghe Copos napisao je knjigu o bračnim savezima među rumunjskim srednjovjekovnim vladarima, koja je kasnije proglašena plagijatom. Gigi Becali napisao je knjigu, s mnoštvom fotografija, o svojoj vezi s nogometnim klubom Steaua Bucharest koji kontrolira. Pop pjevačica Realini Lupsa napisala je rad o matičnim stanicama u stomatologiji. Nije poznato koliko je točno zatvorenika iskoristilo ovu odredbu zakona. Prema posljednim podacima takvih bi moglo biti oko 73, a neki od zatvorenika objavili su i po pet knjiga u samo nekoliko mjeseci.

Cristi Danilet, članica rumunjskog sudskog vijeća koje nadgleda rad sudova u zemlji, kaže kako ne može sa sigurnošću reći je li ova bizarna rupa u zakonu još uvijek na snazi zbog nesposobnosti vladajućih ili to rade promišljeno. Kako god, odredba bi u dogledno vrijeme trebala biti ispravljena. 

Rumunjska nacionalna antikorupcijska uprava traži još od travnja da se zakon izmijeni.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina