Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ruše svjetski rekord: Najveće uskrsno gnijezdo je u Osijeku

None Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL 9

Osječani su danima gradili to gnijezdo te za njega na Trg Ante Starčevića donijeli više od tonu sijena. Nadaju se vrlo skorom ulasku u Guinnessovu knjigu rekorda

Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu promjera je 16,4 metra, veličine 204 četvorna metra i nalazi se u – Osijeku!

Osječani koji su danima gradili to gnijezdo te za njega na središnji osječki Trg Ante Starčevića donijeli u šleperu više od tonu sijena , nadaju se da će odbor Guinnessove knjige rekorda uvažiti njihove izmjere te gnijezdo, koje se napravilo na mjestu privremeno zatvorene fontane, prihvatiti kao najveće Uskrsno gnijezdo na svijetu ikada napravljeno.

Prema riječima Stjepana Ćuraja, gnijezdo su mjerili mehaničkim putem, metrom, ali i satelitski, GPS-om. Izmjere se podudaraju i upravo su u okvirima koje su još prije dva mjeseca predložili guinnessovcima .

Mjerenju veličine gnijezda je nazočila javna bilježnica, geodet je vodio mjerenje, a dokumentaciju, prevedenu na engleski, u kojoj potanko opisujemo sve što smo izmjerili, šaljemo u Guinnessovu knjigu rekorda. Nadamo se njihovom brzom odgovoru kako bi već sljedeće godine postavili još veće uskrsno gnijezdo, kaže Stjepan Ćuraj.

Vrhunac cjelodnevne manifestacije bio je dolazak nekoliko desetaka Motozeka na Trg Ante Starčevića i njihovo parkiranje oko Uskrsnog gnijezda.

Prema riječima Nikole Fallera, akademskog kipara koji je osmislio i sagradio gnijezdo uz pomoć kolege Filipa Ausmana, gnijezdo je u opsegu kruga 55 metara, a krasilo ga je prigodno razbacanih 30-ak divovskih jaja koja su djeca, koja su se tamo igrala cijeli dan, neprestano gurala.

Nakon Uskrsa sijeno će biti donirano Udruzi za terapijsko jahanje "Mogu".

Komentari (94)
  • I onda se čudite zašto nam je narod u kurcu, ništa vam nije dobro, štagod napravili je sranje. Pa pustite djecu malu da se vesele uskrs je primitivčine jedne jadne

    4. 4. 2015,   15:58
  • Nije mi uopće jasno otkud toliki loši komentari .....Što više pratim događaje iz Slavonije, Osijeka iskreno sam iznanađena koliko su topli i društveni ljudi....I to jaje nije simol političara ni Ginessa - već topline i sloge naroda i jedno lijepo druženje ! Stoga slavonci KAPA DO PODA !!

    4. 4. 2015,   19:29
  • Siimpatično,neobično a usput i zabavno Veliko brav za djecu koja uživaju igrajući se u tom gnijezdu!Jedno veliko bravo za Osječane!

    4. 4. 2015,   15:28