Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rusi digli spomenik pilotima koji su spasili stanovnike Gunje

None Foto: Veleposlanstvo Rusije 2

Na ovom mjestu 19. ožujka 1945. godine poginula je posada sovjetskog jurišnog zrakoplova IL-2. Posljednju bitku posada je izvela herojski kad su zapaljeni stroj udaljili od kuća, piše na spomeniku u Gunji

Na kraju 2. svjetskog rata Nijemci su oborili ruski avion u Gunji. Poginula su dva mlada ruska pilota. Na mjestu pada njihova zrakoplova rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj dan prije proslave Dana pobjede nad fašizmom podignulo je novi spomenik. Time su zamijenili malo betonsko obilježje s crvenom zvijezdom petokrakom koje je na mjestu pada stajalo 70 godina.

Foto: Veleposlanstvo Rusije

- Na ovom mjestu 19. ožujka 1945. godine poginula je posada sovjetskog jurišnog zrakoplova IL-2. Posljednju bitku posada sovjetskog IL-2 je izvela herojski kad su zapaljeni stroj udaljili od kuća civilnog stanovništva Gunje. Filippov i Lisin su se žrtvovali, odbili su se spasiti padobranom, već su pokušali stići što bliže neprijateljskim položajima - dio je teksta uklesanog u spomenik posvećen pilotu Vladimiru Filippovu (22) i Pavelu Lisinu (19). 

Foto: Veleposlanstvo Rusije

 Spomenik je na crkvenom zemljištu, ali je i lokalni župnik dao dopuštenje. Novi spomenik ipak nema zvijezdu nego tekst posvete ruskim pilotima. 

Tema: Hrvatska

Komentari (68)
  • Uopce u prvom trenutku kao majci palo u oci ono 19 i 20 god.a ne zvijezda,kriz,itd.ako si covjek poginuli neciji sinovi i pomisao sto nam trebaju ti ratovi ,a rezultati nikakvi samo sve vise nepravde!

    9. 5. 2019,   18:02
  • Uopce nije istina da su se odbili spasiti padobranom, nego ga nisu imali.. 🙃

    9. 5. 2019,   23:51
  • Još jedan u nizu dokaza koji nam govori da nije bilo Kozaka, Ukrainaca i Rusa, Tiletovi partizani bi još uvijek bili na srijemskome frontu.

    9. 5. 2019,   18:08