Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ruši mu se sve: 'Kritiziraju ga, HDZ će loše proći na izborima'

None Foto: PIXSELL

Početkom godine Plenković se činio nedodirljivim, sad je počeo napad na njega unutar stranke, a ministri mu padaju kao muhe. Izvor iz stranke kaže da mu je autoritet poljuljan

Da je Plenković bio odlučniji, pozdravio se s ministrima koji su mu teret još prošle godine, a riješio se i u stranci onih koji rade na njegovu rušenju, danas ovih problema vjerojatno ne bi ni bilo.

Ali on je čekao, a sad je primoran raditi ono što mora, a ne što on želi, opisuje nam tako jedan utjecajni član HDZ-a kako su odjednom Andreju Plenkoviću iskrsli svi problemi koji bi ga mogli koštati i reizbora na predsjedničku funkciju. Ali neki HDZ-ovci se više boje da bi stranka mogla loše proći prvo na predsjedničkim, pa na parlamentarnim izborima.

PLENKOVIĆEVA SLAGALICA Tolušić i Kujundžić ostat će u Vladi, a Žalac i Pavić odlaze?

- Sada mu je itekako poljuljan autoritet, pa su i svi koji su nezadovoljni već duže vremena digli glave i sve više otvoreno kritiziraju njegov način rada, pogotovo što odluke donosi sam ili u uskom krugu ljudi - kaže nam drugi sugovornik.

Svi ga kritiziraju 

Osim druge rekonstrukcije Vlade koja je uzrokovana aferama ministara, na Plenkovića kreću i unutarstranački oponenti. Davor Ivo Stier koji mu je nekad bio najbliži suradnik otvoreno je prozvao Plenkovića da eksperiment s HNS-om nije uspio, te da se ne bori protiv klijentelizma i korupcije. Plenkovića želi uzdrmati i Milijan Brkić kojeg je dio stranke otvoreno prozvao za bojkot EU izbora.

TKO JE SLJEDEĆI? Ostao bez pola Vlade: Plenki će zamijeniti još četiri ministra?

Iako Brkić nije jedan od onih koji će ići na predsjedničke izbore, a nalazi se s bratom Jozom i pod istragom zbog presretanja elektroničke pošte četiri žene, još uvijek ima utjecaj u stranci i može našteti Plenkoviću. Osim toga, tu su i Miro Kovač koji ide u utrku za predsjednika stranke, a to je najavio i Tomislav Karamarko. Četvrti kandidat bi mogao biti Domagoj Ivan Milošević.

No, zajedničko je svima da će svoju platformu graditi na kritici Plenkovića. Navodno je Plenković zahladio odnose i s glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem, pa i to govori da u stranci vlada loša atmosfera.

Žalac i Pavić odlaze 

A sve je počelo nakon neosvojenih pet mandata na EU izborima s listom na koju je Plenković stavio nova, sebi odana lica i tako pretvorio izbore u referendum o sebi. Na početku godine je bilo teško zamisliti takav scenarij i činilo se da Plenković čvrsto drži sve konce u rukama.


Sada i Matija Posavec iz HNS-a pritišće stranku da se treba udaljiti od HDZ-a i da su potrebni novi izbori već najesen.


Å ibenik: Potpisan sporazum pri provedbi Razvojnog plana "Batizele" HOĆE LI UKINUTI MINISTARSTVO? Vlada: Marićeva ostavka nije bila iznenađenje za Plenkovića

No najveći udarac premijeru su neki od ministara. Plenković je uvijek branio svoje ljude, sve dok mediji iz dana u dan nisu objavljivali dokaze protiv Lovre Kuščevića. Tek tad je otišao. Goran Marić, s druge strane, nikada nije bio Plenkovićev izbor, pa njegovu ostavku premijer nije htio ni komentirati, što je također presedan. Ali se Plenković silno trudio ostaviti dojam da je on taj koji čisti Vladu i da je nakon razgovara s njim Marić odlučio otići. Vlada je s tom tvrdnjom poslala priopćenje.

Plenković je sad odlučio maknuti one koje smatra utegom, ali ne i one koji su politički jaki. Jučer smo objavili da iz Vlade odlaze ministar Marko Pavić zbog referenduma protiv rada do 67. godine, te Gabrijela Žalac koju je Plenković ranije čuvao. Informacije o njihovom odlasku nitko nije opovrgnuo, a dobili smo i dodatne potvrde da su oni na listi.

Zagreb: Gordan Jandroković dao izjavu za medije na Trgu sv. Marka JOŠ DOGOVARAJU NOVE MINISTRE Jandroković o ostavci Marića: 'Ovo nije bila lagana situacija'

Tomislav Tolušić ostaje, a vjerojatno i ministar zdravstva Milan Kujundžić iako je njegova pozicija nestabilnija. Plenković je i jučer o tome diskutirao u uskom krugu. U Vladu su došli potpredsjednik Vlade Davor Božinović i Gordan Jandroković. Jandroković je rekao da još traju konzultacije oko rekonstrukcije.

Novi ministri do petka? 

- Nadam se da bi do kraja ovog tjedna mogli imati izvanrednu sjednicu Sabora - rekao je Jandroković i dodao da Goranu Mariću nije bila laka odluka o podnošenju ostavke. 
Na toj sjednici Sabora bi se trebali imenovati novi ministri za upražnjena mjesta, ali njihova imena su još tajna. Plenković je u Vladu i došao i otišao izbjegavši novinare i bilo kakva pitanja. 

Zagreb: Izborni stožer SDP-a u središnjici na Iblerovom trgu OBRAT U ANKETAMA? CroElecto: SDP pretekao HDZ, rejting im je narastao na 23 %

Plenković će rekonstrukcijom probati kroz nova imena popraviti imidž Vlade i dobiti predsjedničke izbore s Kolindom Grabar Kitarović.

Komentari (302)
  • Polako ali sigurno! Ajmo narode kraj im je blizu!Da,zaista se činilo da je nedodirljiv i da ga [ih] je nemoguće maknit ali ide pomalo ali SIGURNO!! Anemična ekipa je u rasulu hvala Bogu i nebesima! Dokrajčimo ih na izborima!!! Zatrimo im sjeme. Sad je prilika. Ajmo prvo posvudušu maknuti pa onda i zločinačku dogodine... Ajmo narode.....

    16. 7. 2019,   22:14
  • Hadezet mora pasti na ulici. Tako da se više nikad ne pojavi na izborima. Ako ne padne, past će domovina i nestati narod.

    16. 7. 2019,   22:14
  • Drago mi je čuti da se HDZ urušava ali mi nije drago da taj HDZ nema tko zamjeniti, nema niti jedne poštene stranke koja bi mogla Hrvatsku izvuči iz gliba u koji je zaglibila...

    16. 7. 2019,   22:28