Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rusi spremni produljiti START: 'Nismo za utrku u naoružanju'

None Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

START sporazum, potpisan 2010., ograničava broj strateških nuklearnih glava koje Washington i Moskva smiju imati. Sudbina tog dogovora pod povećalom je nakon što se SAD povukao iz drugog sporazuma

Rusija je spremna produljiti novi nuklearni sporazum START do kraja ove godine bez dodatnih uvjeta i rasprava, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Novi START sporazum, potpisan 2010., ograničava broj strateških nuklearnih glava koje Washington i Moskva smiju imati. Sudbina tog dogovora pod povećalom je nakon što se SAD u kolovozu povukao iz drugog sporazuma o ograničavanju naoružanja, tvrdeći da ga Rusija krši, što je Kremlj odbacio. 

- Rusija nije zainteresirana za utrku u naoružanju i postavljanje projektila tamo gdje oni trenutno nisu prisutni - rekao je Putin na sastanku s dužnosnicima. 

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin meets representatives of Keren Hayesod in Moscow IAKO KRITIČAN Putin iznenađuje: Rusija je voljna surađivati s NATO-om

- Rusija je spremna odmah, što je prije moguće, do kraja ove godine, bez ikakvih preduvjeta produljiti START, tako da ne bude daljnjih dvostrukih ili trostrukih interpretacija našeg stava - dodao je ruski čelnik. 

Rusija je prije mjesec dana poručila kako više nema dovoljno vremena za pregovaranje o potpuno novom sporazumu koji bi zamijenio START koji ističe u veljači 2021. Čelnik ruskih obavještajaca je sredinom studenoga izrazio sumnju da će se START produljiti. 

Originalni START (Strategic Arms Reduction Treaty) su nakon gotovo desetljeća pregovora potpisali američki predsjednik George H. W. Bush i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov 1991., na snagu je stupio 1994., a prestao vrijediti 2009. 

Novi START potpisali su Barack Obama i Dmitrij Medvedev u travnju 2010.

Pogledajte video

Komentari (11)
  • tko zna povijest zna da samo amerikanci žele utrku u naoružavanju. evropski štit protiv irana možeš si misliti.

    5. 12. 2019,   21:36
  • kamenjar:Bilo je pre priče da Rusi udju u nato,ali to nije imalo pojma ,pre svega zbog Amera,kako onda naći pravog spoljneg neprijatelja,plašiti svoje saveznike!?Kako istima prodavati skupoceno naoružanje,ako nemaš jakog neprijatelja!?A i pod istim krovom mora da se zna ko je gazda!Čisto sumljam da bi Ruje dozvolile da im Ameri komanduju i odredju gde i šta kome da prodaju,tako da je to nemoguće!

    5. 12. 2019,   22:13
  • Rusi trebaju uci u NATO a izbaciti Tursku iz NATO-a i mír jos sto godina !!!!

    5. 12. 2019,   21:04