Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rusi uhitili Navaljnog jer je bio na prosvjedu - ali još u siječnju

None Foto: MAXIM SHEMETOV

Navaljni je planirao prosvjede 9. rujna protiv nepopularnih planova ruske vlade o podizanju dobne granice za umirovljenje

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni pritvoren je u Moskvi zbog sudjelovanja u protuvladinu prosvjedu ranije ove godine, objavila je njegova glasnogovornica Kira Jarmuš  preko Twittera u subotu.

Navaljni (44), uhićen je ispred svojeg stana u subotu popodne, a isprva se nije znao točan razlog.

No nakon što je proveo nekoliko sati u policijskoj postaji, Jarmuš je rekla da je Navaljni pritvoren zbog toga što je sudjelovao na skupu u Moskvi u siječnju, na kojem se pozivalo na bojkot predsjedničkih izbora u ožujku za koje kaže da su bili namješteni.

Planirao je prosvjede 9. rujna protiv nepopularnih planova ruske vlade o podizanju dobne granice za umirovljenje. Oporbenom vođi je zabranjeno da se natječe na predsjedničkim izborima u ožujku na kojima je uvjerljivo pobijedio Vladimir Putin. 

Navaljni će se pojaviti na sudu u ponedjeljak, a dotad će biti u pritvoru, rekla je Jarmuš.

Navaljni je bio zatvaran nekoliko puta zbog organizacije prosvjeda protiv Kremlja, a zadnji put u svibnju je osuđen na 30 dana zatvora zbog organiziranja prosvjeda protiv Putina. Pozivao je na demonstracije u više od 90 gradova uz geslo "Putin nije naš car" protiv, kako je rekao, autokratske vladavine ruskog predsjednika.

Komentari (15)
  • I ja bi to napravila.Rusija je pod Putinom postala vele sila a ovaj bi to rušija.Kako da ne.

    27. 8. 2018,   08:16
  • Navaljni, nevalja pa će ga u pritvoru malo popraviti da valja.

    27. 8. 2018,   18:59
  • Putler je neostaljinist I pedofil

    25. 8. 2018,   22:09