Obavijesti

News

Komentari 11

Rusija bi na čelu UN-a željela vidjeti ženu iz istočne Europe

Rusija bi na čelu UN-a željela  vidjeti ženu iz istočne Europe
1

Prošlog tjedna je Bugarska promijenila kandidata predloživši europsku povjerenicu za proračun i bivšu dopredsjednicu Svjetske banke Kristalinu Georgijevu (63) umjesto Irine Bokove

VIDEO

Rusija je u ponedjeljak poručila da bi voljela da na dužnost glavnog tajnika Ujedinjenih naroda dođe žena i da će poduprijeti kandidatkinju iz Istočne Europe, a to je obznanila nekoliko dana pošto je u utrku ušla Bugarka Kristalina Georgijeva.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin, čija je zemlja ovog mjeseca predsjedateljica Vijeća sigurnosti, najavio je i da će se uskoro održati formalno glasovanje radi imenovanja nasljednika Ban Ki-moona.

"Doista mislimo da je sada red na Istočnoj Europi da dade idućeg glavnog tajnika", rekao je Čurkin na tiskovnoj konferenciji. "Jako bismo voljeli da to bude žena".

Prošlog tjedna je Bugarska promijenila kandidata predloživši europsku povjerenicu za proračun i bivšu dopredsjednicu Svjetske banke Kristalinu Georgijevu (63) umjesto Irine Bokove, direktorice UNESCO-a koja ipak ostaje u utrci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Georgijeva je u ponedjeljak dva sata odgovarala na mnoštvo pitanja članova UN-ova Vijeća sigurnosti.

"Naš problem u današnjem svijetu je što je dobrota skrivena. Mržnja je veoma bučna. Može ju se posvuda čuti", rekla je Georgijeva. "Budem li izabrana za glavnu tajnicu, radit ću na tome da se jače čuje glas dobrote".

Trenutačno u izboru za nasljednika Ban Ki-moona vodi bivši portugalski premijer Antonio Guterres. Za tu uglednu dužnost natječe se deset kanidata.

Georgijeva je ocijenila da rat u Siriji, koji ulazi u šestu godinu, pokazuje važnost rada na sprječavanju sukoba. "Nismo uspjeli prepoznati znake koji su nagovještavali koliko će to biti strašno".

Glede izbjegličke krize ocijenila je da prihvat izbjeglica "nije samo moralna obveza, nego i naš zajednički interes".

Oštrim riječima se osvrnula na epidemiju kolere na Haitiju, izrazivši žaljenje što je UN "kasno" priznao problem za koji su odgovorne plave kacige i koji je prouzročio "nepotrebne smrti i patnju".

No pohvalila je Banova nastojanja u borbi s epidemijom podsjetivši da će UN isplatiti žrtvama više milijuna dolara.

Utrka za glavnu dužnost u UN-u ulazi u srijedu u novu fazu. Pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti poručit će kandidatima obojenim glasačkim listićem prijeti li im veto Vijeća sigurnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu