Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rusija putem društvenih mreža nastoji utjecati na izbore za EP

Obavještajne službe Europske unije prate ruske napore za utjecanjem na europarlamentarne izbore koji kreću 23. svibnja, navodi se u izvješću koji je vidjela njemačka novinska agencija DPA

Napori uključuju korištenje društvenih mreža i televizijske mreže Russia Today kojima žele podržati Rusima prijateljske, a Europskoj uniji sporne stranke na izborima, navode obavještajne službe. 

Ciljana skupina ruskih pokušaja su mladi ljudi. U nekim slučajevima cilj je samo posijati sumnju u važnost Europskog parlamenta i smanjiti odaziv na izborima, koji se održavaju od 23. do 26. svibnja. 

Kaspersky IDE U ZATVOR Ruski obavještajni časnik dobio 6 godina: Špijunirao je za SAD

Agenti obavještajnih službi ističu da su ruski napori manje vidljivi nego za vrijeme američke predsjedničke kampanje 2016. ili izbora u Francuskoj u svibnju 2017. 

Rusija je hakirala elektroničku poštu uglednih demokrata u Sjedinjenim Državama kako bi naštetila kandidaturi Hillary Clinton. U Francuskoj su podržavali krajnje desnu populističku kandidatkinju Marine Le Pen. 

FILE PHOTO: FILE PHOTO: G20 leaders summit in Buenos Aires VLADIMIR PUTIN: 'Ja sam znao da se neće moći dokazati dosluh s Trumpom...'

Ruska vlada je izričito odbacila sve optužbe.

Rusija ne nastoji utjecati na europske izbore niti ima namjere to činiti na nekim drugim izborima, rekao je za DPA ruski ministar vanjskih poslova.

Komentari (30)
  • Ne trebaju nama Rusi da bi vidjeli kakva **anja se događaju u EU. Uguzičari se boje da će popušiti na izborima i tko bude za to kriv....Rusi. Moš' mislit 😂

    13. 4. 2019,   15:30
  • Tako se pričalo i da su Rusi izabrali Trumpa. Svemoćni Rusi :)

    13. 4. 2019,   20:47
  • Ispada da kad Rusije nebi bilo, u EU bi bilo kao raju

    13. 4. 2019,   13:35