Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rusija u brizi zbog američkog testiranja balističkog projektila

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

Moskva je zabrinuta nakon što je SAD u petak testirao balistički projektil koji je bio zabranjen prema Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila, a to je već drugi put da je SAD proveo testiranje koje je zabranjeno

Moskva je izrazila zabrinutost u petak nakon što je SAD testirao balistički projektil koji bi bio zabranjen prema Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), prenijela je novinska agencija RIA.

SAD je proveo testiranje u četvrtak.

Washington se formalno povukao u kolovozu iz INF-a, koji je potpisan 1987. godine, zato jer je Moskva navodno kršila odredbe sporazuma, što Kremlj odbacuje. 

- To nas zabrinjava. Naravno da ćemo ovo uzeti u obzir - rekao je Vladimir Emarkov, šef odjela za kontrolu i neširenje naoružanja u ministarstvu vanjskih poslova.

To je drugo američko testiranje koje bi prema INF-u bilo zabranjeno.

Novi nuklearni sporazum START, posljednji preostali sporazum o kontroli posjedovanja nuklearnog oružja između dvije zemlje, istječe u veljači 2021., a Moskva je upozorila da nema dovoljno vremena da se ispregovara zamjena za taj sporazum.

 

Komentari (5)
  • ruska posla - razvili su, bar kako se hvale, a hrvatski novinari radosno prenose svaku takvu vijest, apsoutno nadmoćno oružje pa bi amerima zabranili i oružje srednjeg dometa. e, to su mogli s barack husein o'bamom, ali trump tu igru ne prihvaća i namjerava razviti svemirsko oružje koje će samostalno voditi ratove i kada na zemlji više ne bude ljudi.

    13. 12. 2019,   15:12
  • Ko će njima uvest sankcije?

    13. 12. 2019,   13:04
  • Hvale se raznim "Sotonama", a onda se zale kad i Amerika razvija svoje novo oruzje?! Nije im jos jasno da im Trump nije Obama da ga previse interesira sto Rusi misle.

    13. 12. 2019,   18:33