Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rusija zaustavila kritičko izvješće u UN-u o S. Koreji

None Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Novi neformalni razgovori članova Vijeća sigurnosti predviđeni su ovih dana ne bi li se pronašlo rješenje za ovu situaciju. U petak navečer predsjedanje Vijećem u rujnu preuzimaju Sjedinjene Države

Rusija je u Ujedinjenim narodima zaustavila objavljivanje kritičkog izvješća stručnjaka zaduženih za primjenu međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji jer nije zadovoljna nekim njegovim dijelovima, što se događa prvi put od njihova uvođenja 2017.

"Rasprava je bila žustra", rekao je u četvrtak novinarima ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja nakon sastanka iza zatvorenih vrata koji je petnaest članova Vijeća  održalo u malenoj dvorani za neslužbene sastanke.

- Objavljivanje izvješća je zaustavljeno jer se ne slažemo s nekim njegovim dijelovima i s načinom na koji se vodi proces - rekao je Nebenzja, ne otkrivajući sporne točke.

Anonimni diplomatski izvor rekao je da Rusija zamjera stručnjacima što su u svom dokumentu naveli da je Sjeverna Koreja u 2018. premašila naftnu kvotu utvrđenu rezolucijom o sankcijama donesenom 2017.

Sjedinjene Države su u srpnju uzalud tražile da se prekine svaki izvoz nafte Sjevernoj Koreji ističući da je Pjongjang uvezao veću količinu nafte od dopuštene zahvaljujući ilegalnom pretakanju na otvorenome moru, što su potkrijepile satelitskim snimkama i stručnom procjenom nosivosti brodova uhvaćenih u prekršaju.

- Više naših primjedaba iznesenih na sjednici Odbora za sankcije (zaduženog za Sjevernu Koreju) nije uzeto u obzir. Zato se objavljivanje izvješća zaustavlja - rekao je Vasilij Nebenzja.

- Želimo dakako biti sigurni da su te primjedbe bitne i stvarne i da nisu zlouporaba - istaknula je Karen Pierce, veleposlanica Velike Britanije koja u kolovozu predsjeda Vijećem sigurnosti.

- Moramo objaviti ovo izvješće, ono se mora podnijeti članovima UN-a. Vijeće sigurnosti je veoma zauzeto u primjeni sankcija Sjevernoj Koreji i objava i provedba izvješća je sljedeća faza u primjeni sankcija - istaknula je.

- Zajedno s drugim izaslanstvima izrazili smo zabrinutost zbog toga što je Odbor za sjevernokorejske sankcije redovito u medijima iznosio povjerljive informacije - rekao je još Nebenzja. "Zatražili smo istragu o tome, ali neki članovi Vijeća to ne žele pa ćemo to rješavati pojedinačno".

Novi neformalni razgovori članova Vijeća sigurnosti predviđeni su ovih dana ne bi li se pronašlo rješenje za ovu situaciju. U petak navečer predsjedanje Vijećem u rujnu preuzimaju Sjedinjene Države.

Komentari (26)
  • Pogledajte što se događa u Švedskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj .... a glavni svjetski mediji na sve načine pokušavaju zaustaviti istinu . Ne zaboravimo da je Putin potjerao Sorosa i bankare, zabranio GMO hranu, istospolne zajednice i LGBT promocije.

    31. 8. 2018,   08:40
  • Slažem se sa Putinom.

    31. 8. 2018,   14:01
  • konačno da se neko suprostavio trulom zapadu, koliko su postale demokratske države vidi se, samo što nije došlo vrijeme da u trgovinu udaljenu sto metara moraš ić s pancirkom na sebi da bi kupio kruh i mlijeko, svakom pametnom je jasno što sam napisao.

    31. 8. 2018,   12:15