Obavijesti

News

Komentari 18

Rusija zavijena u crno: Novinar zaprosio curu prije kobnog leta

Rusija zavijena u crno: Novinar zaprosio curu prije kobnog leta
14

Rusija je u ponedjeljak proglasila dan žalosti za 92 poginulih u zrakoplovnoj nesreći nedaleko od Sočija, dok traje potraga za tijelima žrtava i crnom kutijom

VIDEO

Rusija je u ponedjeljak proglasila dan žalosti za 92 poginulih u zrakoplovnoj nesreći nedaleko od Sočija, dok traje potraga za tijelima žrtava i crnom kutijom zrakoplova TU-154 koji se srušio u Crno more nedugo nakon polijetanja.

Zrakoplov ruskog ministarstva obrane srušio se u nedjelju na letu za Siriju. U njemu se nalazilo 84 putnika i osam članova posade, a među putnicima bilo je devet novinara, te zbor i članovi plesne skupine ruske vojske Alexandrov Ensemble koja je trebala u povodu Nove godine nastupati za ruske vojnike u Siriji.

U ponedjeljak su diljem Rusije zastave spuštene na pola koplja, ožalošćeni su ostavljali cvijeće i poruke u zračnoj luci u Sočiju, odakle je zrakoplov poletio, te ispred sjedišta Alexandrov Ensemblea u Moskvi.

A woman lays flowers in memory of passengers and crew members of Russian military Tu-154 plane, which crashed into the Black Sea, at the Russian embassy in Minsk, Belarus

Tehnički problem ili greška pilota

Ruski ministar transporta Maxim Sokolov rekao je novinarima da su najvjerojatniji uzrok nesreće tehnički problem ili greška pilota.

"Glavni scenarij nesreće ne uključuje ideju o terorističkom činu", rekao je Sokolov.

General bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva obrane, rekao je da je dosad pronađeno 11 tijela poginulih, te da se nastavlja velika operacija zračne i pomorske potrage na Crnom moru u koju je uključeno oko 3500 ljudi.

Nitko nije preživio

Konašenkov je rekao da nitko nije preživio nesreću.

"Utvrđeno je područje pada zrakoplova. Preživjeli nisu uočeni", kazao je Konašenkov. Neimenovani izvor u ministarstvu je kazao da nisu pronađene splavi za spašavanje te da zrakoplov nije poslao signal SOS.

Russian Emergencies Ministry members push cart with remains of Russian military Tu-154 plane which crashed into Black Sea at quay in Sochi suburb of Khosta

Od smrti ga spasilo rođenje djeteta

U nesreći su poginuli svi članovi Aleksandrovljeva ansambla, osim tri solo pjevača. Jedan od njih Vadim Ananijev kazao je RT-ju da još uvijek ne može povjerovati u ono što se dogodilo.

"Nemam riječi kojima bih opisao ono što sad osjećam. Ne mogu u potpunosti shvatiti što se događa. Supruga mi plače, djeca ne razumiju što se događa", kazao je. Od nesreće se spasio propustivši let zbog rođenja trećeg djeteta. 

Glazbenici se opraštaju od zbora

Aleksandrov ansambl je bio jedinstven kolektiv koji je predstavljao našu kulturu u cijelom svijetu. Ostvarili su golem uspjeh. Njihovi koncerti bili su magični, rekao je ruski pijanist Denis Matsuev za RT.

Iako nije imao priliku surađivati s tzv. zborom Crvene armije, Matsuev je poznavao maestra Kalilova i mnoge pjevače.

- Teško mi je govoriti o ovoj tragediji, jako me sve skupa potreslo. Mnoge od njih sam osobno poznavao. Moja iskrena sućut obitelji i prijateljima žrtava - kazao je Matsuev. Dodaje da tragediju čini još gorom činjenica da je zbor otišao na vrhuncu svoje slave.

- Teško je u ovom trenutku pronaći riječi koje bi mogle opisati gubitak i bol koju proživljavaju obitelji poginulih, kao i koliki je ovo gubitak za cjelokupnu rusku kulturu - kazao je Ilya Reznik, ruski pjesnik i tekstopisac koji je blisko surađivao s ansamblom.

Zaprosio djevojku prije kobnog leta

Na popisu putnika ruskog vojnog zrakoplova TU-154 koji se srušio u Crno more, nalazilo se i troje novinara ruske televizije "Zvezda".

Pavel Obukhov, za rusku je televiziju često izvještavao iz ratnih područja, a sam je nekoliko puta zatražio da ga se pošalje u Siriju.

"Uvijek se želio uhvatiti u koštac s najzahtjevnijim zadacima. Svaki put kad bi se nešto negdje dogodilo, samo i nazvao i rekao 'Spreman sam za prvi let", opisuje Pavela jedan od direktora televizije Aleksej Kharkov.

Prije odlaska u Siriju, Obukhov je zaprosio svoju djevojku.

Procurila prva snimka s mjesta nesreća

Dijelovi zrakoplova pronađeni su u Crnom moru na dubini od 50 metara, na oko 1,5 kilometara od ruske obale.

U javnost je procurio video s mjesta gdje je avion pao. Na uznemirujućoj snimci vide se tijela stradalih kako plutaju na površini mora kao i rasuti ostaci letjelice i prtljage putnika.

Nestao s radara ubrzo nakon polijetanja

Rusko ministarstvo obrane je pojasnilo da je jedan od njihovih zrakoplova TU-154 nestao s radara dvije minute nakon polijetanja iz Sočija, u južnoj Rusiji, gdje je nakratko sletio na putu iz Moskve kako bi se opskrbio gorivom i nastavio let prema ruskoj vojnoj bazi Hmejmim nedaleko od Latakije u Siriji. Riječ je o bazi iz koje ruske snage provode zračne udare protiv pobunjenika u Siriji.

Srušeni zrakoplov Tupoljev proizveden je 1983. godine.

Zrakoplovi TU-154 datiraju iz kasnih 60-ih godina kada ih je proizvedeno više od tisuću. Ti su zrakoplovi doživjeli niz velikih nesreća od 2000. u kojima je poginulo više od 800 ljudi, uključujući i poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog čiji se Tupoljev srušio kod ruskog grada Smolenska 2010.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a