Obavijesti

News

Komentari 52

Ruski diplomati protjerani, a SAD poručuje: 'Oni su špijuni!'

Ruski diplomati protjerani, a  SAD poručuje: 'Oni su špijuni!'
1

Zbog afere sa Sergejom Skripalom koji je otrovan u Velikoj Britaniji, ruski diplomati otjerani su s radnih mjesta u Americi, Poljskoj, Njemačkoj, Litvi, Francuskoj i Ujedninjenom Kraljevstvu

VIDEO

Predsjednik SAD-a Donald Trump protjerao je 60 ruskih diplomata, njih 48 radilo je u ambasadi u Washingtonu, a ostali pri Ujedinjenim narodima. Očekuje se i da se ruski konzulat u Seattleu zatvori. Razlog tome je trovanje Sergeja Skripala početkom ožujka u Velikoj Britaniji

'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata
'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata

Ruski ambasadori su apelirali ranije na Trumpa da ne vjeruje "lažnim vijestima", obzirom da Rusija tvrdi kako nije kriva za trovanje, kao što je to optužila britanska premijerka Theresa May. 

Ambasadorica SAD-a Nikki Haley izjavila je da je "12 Rusa zlorabilo privilegiju odsjedanja u SAD-u" te kako su upravo tamo "sudjelovali u špijuniranju koje šteti nacionalnoj sigurnost". 

U izjavi političkog vrha stoji kako je "Rusija upotrijebila vojni nervni otrov kako bi ubila državljanina Velike Britanije i njegovu kćer te su dodali da je to "kršenje konvencije o kemijskom oružju te internacionalnog prava". 

Toj odluci pridružile su se 14 europskih država među kojima su Ukrajina, Latvija, Estonija, Poljska, Njemačka, Velika Britanija, Litva i Francuska, piše The Guardian. 

- Ne možemo isključiti dodatne mjere i sankcije unutar okvira Europske unije koji bi se mogli pojaviti kroz par dana i tjedana - istaknuo je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća. 

Tijekom prošlotjednog sastanka u Bruxellesu, 28 vođa zemalja Europske unije složili su se da je "najvjerojatnije" Rusija iza napada na Skripala. 

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da će Hrvatska danas tijekom dana proglasiti jednog akreditiranog diplomata kao personu non gratu zbog napada u Salisburyju. 

- Donijeli smo zajedničku da se solidiramo s Kraljevinom Velike Britanije i 14 drugih zemalja te ćemo jednu od osoba proglasiti perosna non grata. Pokazujemo da ne prihvaćamo takvu vrstu napada kakav se dogodlila - izjavio je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije