Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ruski hakeri iskoristili iranske za špijunažu desetaka zemalja

None Foto: Dreamstime

Ruska hakerska skupina Turla iskoristila je iranske alate i računalnu infrastrukturu kako bi hakirala organizacije u najmanje 20 zemalja, priopćili su u ponedjeljak britanski i američki dužnosnici...

Ruska skupina, koju su estonske i češke vlasti optužile da djeluje u ime ruske službe za sigurnost FSB, koristila je iranske alate i računalnu infrastrukturu kako bi hakirala organizacije u najmanje 20 zemalja u zadnjih 18 mjeseci, rekli su britanski sigurnosni dužnosnici.

Ta hakerska operacija je bila najaktivnija na Bliskom istoku, no također je ciljala organizacije u Velikoj Britaniji, dodali su.

Visoki dužnosnik britanske obavještajne agencije GCHQ Paul Chichester rekao je da ta operacija pokazuje kako hakeri koje država podupire rade u „vrlo pretrpanom prostoru” i razvijaju nove napade i metode kako bi što bolje prikrili svoje tragove.

Globalne hakerske operacije

Zapadni dužnosnici Rusiju i Iran, uz Kinu i Sjevernu Koreju, ocjenjuju kao dvije najopasnije prijetnje u kibernetičkom prostoru, a to su ujedno i dvije vlade koje su optužene za provođenje hakerskih operacija protiv zemalja diljem svijeta.

Obavještajni dužnosnici rekli su da nema dokaza o sukobu između ruske skupine Turla i njene iranske žrtve, hakerske skupine APT34 za koju istraživači sigurnosti kažu da radi za iransku vladu, nego tvrde da je Turla hakirala infrastrukturu iranske skupine kako bi se maskirala.

Ta hakerska operacija ukazuje na opasnost pogrešnog pripisivanja kibernetičkih napada, rekli su britanski dužnosnici.

SAD i njegovi zapadni saveznici također su se koristili hakiranjima kako bi olakšali svoje špijunske operacije, što je praksa koja se naziva i „prikupljanje informacija iz četvrtih izvora”, prema dokumentima koje je objavio bivši američki obavještajni službenik Edward Snowden.

Komentari (3)
  • jel to tvrde isti oni koji su tvrdili da Sadam ima oruzje masovnog unistenja?

    21. 10. 2019,   14:33
  • I kod nas se korisiti mrežna infrastruktura telekomunikacijskih operatera za potrebe špijunaže. Nažalost, to korisiti ilegalno Operativno tehnički centar (OTC) za nadzor tisuće ljudi koji su bitni u političkom životu. Nadzire se poglavito kriptirana komunikacije (WhatsApp, Viber, Skype), provode se hakiranja računala i pametnih telefona. Dobivene informacije koriste se za potrebe podzemlja, ucjene, zastrašivanja, diskreditacije i političke obračune.

    21. 10. 2019,   13:55
  • Članak o međunarodnoj špijunaži a nije spomenut Izrael? Loše... Nedavno ameri otkrili kako naviše špijuniranja i krađe tajnih informacija provodi upravo njihov najveći saveznik Izrael.

    21. 10. 2019,   18:11